"Din cauza gradului ridicat de indatorare al firmelor Fiscul este foarte vulnerabil si scoate cu greu banii de la firme. Atunci cand se executa bunurile acestora, toate sechestrele stau si-si pierd din valoare pentru ca nu exista apetit de cumparare pe piata", a afirmat Constantin la o conferinta pe teme economice organizata la BNR, scrie Mediafax.

El a aratat ca ANAF incepe sa treaca de la profilul economic pe care ar trebui sa il aiba la profilul juridic, angajand in ultima perioada tot mai multi juristi pentru a reprezenta institutia in litigii cu firme.

Constantin a spus ca ANAF se confrunta si cu multe intrari in insolventa, prin care firmele se protejeaza fata de fisc si creditori, si cu o tendinta de "abandonare" a societatilor comerciale, prin intrarea in inactivitate.

In plus, el a aratat ca "circuitele evazioniste" reusesc sa se replieze tot mai rapid, creand astfel dificultati institutiei de a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a institutiei, programat pentru urmatorii patru ani, ANAF vizeaza sa atinga un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% in prezent, potrivit reprezentantului Agentiei.

In tarile dezvoltate indicatorul se situeaza la 94% din populatie.

"Atunci cand 94% din cetateni se conformeaza voluntar (la platile catre fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implica o munca anevoiasca pentru ANAF, ceea ce poate determnina blocaje in activitatea noastra", a mai spus Constantin.