Senatorul PSD Dan Sova declara la sfarsitul lunii iunie ca fosta sa firma "Sova si asociatii" a adus beneficii de cateva zeci de milioane de euro societatilor Rovinari si Turceni, el nefiind insa angrenat in serviciile juridice respective, informeaza Mediafax.

Sova a afirmat ca a fost parte din "Sova si asociatii" pana la mijlocul anului 2009. Contractele pe care firma respectiva le-a incheiat pentru servicii juridice au fost semnate in martie 2007 cu complexul Rovinari si in iulie 2007 cu Turceni. El a precizat ca nu a lucrat in cadrul acestor contracte decat in doua ocazii, o intalnire la AVAS si una prin care s-a facut o tranzactie intre Turceni si ICM (Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor).

El a precizat ca intre 2006 si 2007 a fost plecat din tara, fiind masterand la London School of Economics. In plus, din aceasta cauza, Adunarea Generala a firmei "Sova si asociatii" a stabilit, la 15 ianuarie 2007, ca Sova, singurul care putea pana atunci angaja societatea in contracte si singurul cu drept de semnatura si stampila, il imputernicea pe unul dintre actionari, Radu Cernov, sa negocieze si sa reprezinte societatea. Sova a spus ca intre "Sova si asociatii" si complexul Rovinari a fost incheiat in 21 martie 2007 un contract-cadru de asistenta juridica, semnat de directorul general de atunci, Ion Dordera.

Potrivit senatorului PSD, firma "Sova si asociatii" a reusit reducerea cu 6 milioane de euro a unei datorii de 821 miliarde lei pe care Rovinari o avea la ICM, beneficiul total, prin esalonarea pe cinci ani si neplata de dobanzi si penalitati, fiind de 8 milioane euro.

In cazul Turceni, contractul a fost semnat pe 23 iulie 2007, cand societatea era detinuta de AVAS, al carui director era pe atunci liberalul Teodor Atanasiu.

In urma activitatii firmei "Sova si asociatii", complexul Turceni a obtinut un beneficiu de cinci milioane euro, prin negocierea unei creante, precum si recuperarea unei datorii de 12 milioane de euro de la Termoelectrica, a afirmat Sova.

El a mai afirmat ca onorariul perceput in cele doua contracte era de 40 euro pe ora, in timp ce, potrivit unui raport al Curtii de Conturi, Rovinari si Turceni au incheiat in 2009 si 2010 contracte de asistenta juridica la 180 euro/ora, una dintre firmele respective apartinand fostului presedinte PNL Valeriu Stoica.

Sova a declarat ca toate contractele in cauza ale firmei "Sova si asociatii" si platile au fost certificate atat printr-un control financiar intern preventiv, cat si de un auditor independent extern. In plus, el a mentionat ca un control al DFP Gorj, la data de 23 martie 2011, atesta legalitatea contractelor respective si a delurarii lor.

Senatorul PSD a mai afirmat ca a solicitat celor doua complexuri sa ii precizeze daca au existat controale financiare ANAF, raspunsul fiind negativ.

Pe 22 iunie, presedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitatie de la ANAF, in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati.

Adresa apartinea Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, Activitatea de Inspectie Fiscala, Serviciul de Inspectie Fiscala Persoane Fizice.

Presedintele PSD era avertizat, in finalul invitatiei, ca neprezentarea la ANAF constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, cu exceptia cazului in care nu sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni.

Invitatia primita de Ponta este datata 20 iunie 2011, zi in care doua cotidiene centrale relatau ca un control facut de ANAF la complexurile energetice Turceni si Rovinari ar fi demonstrat ca firma de avocatura condusa de senatorul Dan Sova, din care a facut parte si Victor Ponta ca "senior partner", a incasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatarilor presei, in raportul facut de ANAF se concluzioneaza ca mai mult de jumatate din banii incasati de SCA "Sova & Asociatii" de la Turceni si Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost platiti necuvenit in baza unor contracte intocmite defectuos, prin incalcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizitiile publice.

In 21 iunie, la intalnirea de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu i-a spus liderului PSD, Victor Ponta, ca l-ar putea intreba despre banii de la Mintia si Rovinari.

"Am o rugaminte. Incerc sa nu fiu ironic si sa va intreb de banii de pe la Mintia sau Rovinari", a spus Basescu, Ponta raspunzand ca poate sa-l intrebe orice. "Pot sa raspund la toate intrebarile", a adaugat presedintele PSD.

Pe 24 iunie, Victor Ponta si-a trimis contabila la sediul ANAF Sector 1, cu declaratiile de venit pe anii 2007 si 2008, dar potrivit liderului social-democrat, inspectorii fiscali nu au gasit nereguli.

Citeste si:

Clasa de mijloc din Japonia, pe cale de disparitie. Cine ii ia locul

Cresterea economica a SUA, "sabotata" de protectia sociala