Daca o eventuala remaniere a guvernului ramasa in sarcina premierului si a presedintelui, democrat-liberalii au vorbit mai bine de doua ore despre... impartirea pe regiuni a tarii.

"Pentru noi este o prioritate de top. Aseara am decis sa mergem inainte cu acest proiect. Am decis sa cautam formule care sa duca la consensul in coalitie. Am stabilit ca tactic sa avem o marja de flexibilitate in discutiile cu UDMR"
, a spus Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL.

Potrivit unor surse din partid, formula agreata ar fi cu 12 mega-judete, in speranta ca UDMR nu se va opune din nou. Numai ca "reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei, dar si modificarea Constitutiei vor fi subiecte de actualitate pentru partidul nostru dupa alegerile din 2012", potrivit liderului deputatilor UDMR, Mate Andras.

In varianta initiala a PDL, agreata si de Traian Basescu, Romania avea opt mega-judete, impartite pe criteriul regiunilor istorice. Pana sa respinga definitiv proiectul, cei de la UDMR au avut propria lor varianta - cu 16 regiuni - din dorinta de a conserva caracterul etnic al unor zone din Transilvania.

"Noi sustinem de atunci poriectul pe care l-a prezentat PDL-ul, dar un proiect se transforma in lege daca ai numarul suficient de voturi"
, afirma Eugen Nicolicea, liderul deputatilor UNPR.

Iar in acest moment nu este o majoritate care sa sustina reorganizarea pana la finele anului, indiferent de forma, pentru ca si opozitia se opune.

"Nu poti sa faci impartierea intr-o luna. Ba in formula 8, 8 plus 2, 12 minus 2... Domnule, vorbim despre impartirea teritoriala a Romaniei! Este prea important subiectul, este prea serios"
, spune transant Paul Victor Dobre, vicepresedinte PNL.

Dincolo de tensiunile din coalitie, singurul subiect cu care PDL si UDMR sunt de acord este cel ar comasarii alegerilor.