Harta revoltelor provocate in lume de cresterea pretului la alimente FOTO
Majoritatea protestelor cauzate de cresterea preturilor la alimente sunt concentrate in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, dar tot mai multe focare izbucnesc in Europa, precum si in China si India. Iar sansele ca manifestarile violente din timpul crizei alimentare din 2008 sa se repete sunt foarte mari. In Egipt, mii de oameni au format cozi imense in fata brutariilor si au ajuns chiar la lupte de strada pentru o franzela de paine.
In SUA, intr-o perioada in care piata imobiliara este la pamant, somajul creste, iar cresterea economica este anemica, lucrurile incep sa se inrautateasca si pe plan alimentar, potrivit Business Insider.
In plus, nici macar discurul lui Ben Bernanke nu a reusit sa aduca crestere pe bursa americana dupa ce presedintele FED a declarat ca institutia nu va aplica o politica de relaxare monetara si nu va exista un program de stimulare a economiei. Astfel, indicii bursei americane au fost in mare pe rosu, in sedinta de vineri, investitorii fiind nemultumiti ca nu este repornita tiparnita de bani.
De la inceputul anului, revoltele cauzate de cresterea preturilor la alimente au luat amploare in Orientul Mijlociu si in Asia. Iar sansele ca manifestarile violente din timpul crizei alimentare din 2008 sunt foarte mari. Atunci, cresterea preturilor la alimente a dus la proteste de strada extreme. In Egipt, mii de oameni au format cozi imense in fata brutariilor si au ajuns chiar la lupte de strada pentru o franzela de paine.
In Tunisia, de exemplu, in ianuarie, 14 persoane au fost ucise in manifestarile de strada.
Preturile cresc cu 30% in urmatorii 10 ani
Preţurile alimentelor la nivel mondial vor creste, in medie, cu pana la 30% in urmatorul deceniu, intrucat productia de cereale nu va tine pasul cu avansul cererii, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citate de Wall Street Journal.
Costul carnii de pasare va creste cu 30%, iar cel al carnii de porc cu 20%, din cauza consumului mai mare din statele emergente. Preturile cerealelor vor avansa si ele, cu circa o cincime.
Cresterea productiei mondiale va incetini la 1,7% pe an, de la 2,6% in ultimul deceniu, ca urmare a stagnarii in statele dezvoltate.
Mai ingrijorator este faptul ca, dupa 30 de ani, Organizatia Natiunilor Unite a declarat, in iulie, foametea in doua regiuni din Somalia: in sudul Bakool si in Lower Shabelle.
Chiar liderii lumii au avertizat, inca din ianuarie, ca urmatorul razboi mondial ar putea porni de la...foamete. La doi ani dupa ce precedenta a fost marcata de importante convulsii sociale, liderii lumii au luat in serios amenintarea amplificarii si recurentei acestor crize pe fondul cresterii populatiei planetei in cadrul Forumului de la Davos.
Citeste si