Microsoft anunţă că nu va mai continua să urmărească achiziţia TikTok, după ce proprietarul, ByteDance, i-a respins oferta, iar surse ale WSJ spun că Oracle va fi cumpărătorul, scrie News.ro.

Înţelegerea dintre cele două părţi nu va fi anunţată ca o tranzacţie obişnuită. În schimb, Oracle va fi declarat “partenerul tehnologic de încredere” al TikTok.

Urmează ca tranzacţia să mai fie şi aprobată de Comisia pentru Investiţii Străine de la Casa Albă.

Cu doar câteva ora înainte, Microsoft anunţase că nu mai încearcă să cumpere TikTok, după ce oferta sa nu a fost acceptată de proprietar.

“ByteDance a respins oferta pe care am făcut-o pentru operaţiunile din Statele Unite ale TikTok. Avem convingerea că oferta noastră era bună pentru utilizatori şi pentru interesele naţionale“, spun cei de la Microsoft într-un comunicat.

Microsoft era principalul favorit în cursa pentru achiziţionarea TikTok, după ce administraţia americană a forţat platforma chinezească să aleagă între a fi vândută unei companii americane şi a fi închisă în Statele Unite.

TikTok are în jur de 100 de milioane de utilizatori în Statele Unite, după ce a crescut de la 11 milioane, cât avea în 2018.

Tranzacția s-ar putea împiedica de restricțiile impuse de China

Săptămâna trecută, Guvernul de la Beijing a revizuit regulile referitoare la exporturile de tehnologie, ceea ce înseamnă că vânzarea de către grupul ByteDance a operaţiunilor TikTok din Statele Unite ar putea avea nevoie de aprobarea autorităţilor din China.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat ByteDance să vândă aplicaţia de video sharing TikTok din Statele Unite, pe fondul îngrijorărilor legate de riscul implicat de datele personale ale utilizatorilor.

China a anunţat că a revizuit o listă de tehnologii care nu au voie sau au restricţii la export, pentru prima oară în 12 ani.

Cui Fan, profesor de comerţ internaţional la Universitatea pentru Afaceri Internaţionale şi Economie din Beijing, a afirmat că schimbările se vor aplica TikTok.

”Dacă ByteDance intenţionează să exporte tehnologii asociate va trebui să o facă prin intermediul procedurilor referitoare la licenţe”, a declarat Cui într-un interviu acordat sâmbătă agenţiei de presă Xinhua.

Ministrul Comerţului din China a adăugat pe lista de restricţii 23 de elemente, inclusiv tehnologii cum ar fi servicii de notificări push bazate pe informaţii personale, care au loc prin intermediul analizei de date şi a tehnologiei interactive de inteligenţă artificială.

Obţinerea aprobării preliminare pentru exportul tehnologiei poate dura până la 30 de zile.

Analizăm noile reglementări publicate vineri. Aşa cum se întâmplă în cazul oricărei tranzacţii transfrontaliere, vom respecta legile aplicabile, care în acest caz includ legile Statelor Unite şi Canadei”, a declarat directorul general al ByteDance, Erich Andersen.

Se crede că arma secretă a TikTok este motorul de recomandări care îi ţine pe utilizatori lipiţi de ecrane. Acest motor, sau algoritm, stă la baza paginii “For You” a TikTok, care recomandă următorul video de urmărit pe baza analizei comportamentale a utilizatorilor.

Cui a subliniat că dezvoltarea în străinătate a ByteDance s-a bazat pe tehnologia sa internă, care a oferit algoritmul cheie, şi a arătat că ByteDance ar putea fi nevoită să transfere coduri software sau drepturi de utilizare noului proprietar al TikTok din China în străinătate.

Ministerul de Externe chinez a anunţat că se opune ordinelor executive ale preşedintelui Trump impuse TikTok şi că Beijingul va proteja drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze.