Preşedintele american Donald Trump a ordonat ByteDance să vândă aplicaţia de video sharing TikTok din Statele Unite, pe fondul îngrijorărilor legate de riscul implicat de datele personale ale utilizatorilor.

Microsoft şi Oracle se află între companiile interesate de activele care mai includ afacerile TikTok din Canada, Noua Zeelandă şi Australia, scrie News.ro.

China a anunţat că a revizuit o listă de tehnologii care nu au voie sau au restricţii la export, pentru prima oară în 12 ani.

Cui Fan, profesor de comerţ internaţional la Universitatea pentru Afaceri Internaţionale şi Economie din Beijing, a afirmat că schimbările se vor aplica TikTok.

”Dacă ByteDance intenţionează să exporte tehnologii asociate va trebui să o facă prin intermediul procedurilor referitoare la licenţe”, a declarat Cui într-un interviu acordat sâmbătă agenţiei de presă Xinhua.

Ministrul Comerţului din China a adăugat pe lista de restricţii 23 de elemente, inclusiv tehnologii cum ar fi servicii de notificări push bazate pe informaţii personale, care au loc prin intermediul analizei de date şi a tehnologiei interactive de inteligenţă artificială.

Obţinerea aprobării preliminare pentru exportul tehnologiei poate dura până la 30 de zile.

Analizăm noile reglementări publicate vineri. Aşa cum se întâmplă în cazul oricărei tranzacţii transfrontaliere, vom respecta legile aplicabile, care în acest caz includ legile Statelor Unite şi Canadei”, a declarat directorul general al ByteDance, Erich Andersen.

Se crede că arma secretă a TikTok este motorul de recomandări care îi ţine pe utilizatori lipiţi de ecrane. Acest motor, sau algoritm, stă la baza paginii “For You” a TikTok, care recomandă următorul video de urmărit pe baza analizei comportamentale a utilizatorilor.

Cui a subliniat că dezvoltarea în străinătate a ByteDance s-a bazat pe tehnologia sa internă, care a oferit algoritmul cheie, şi a arătat că ByteDance ar putea fi nevoită să transfere coduri software sau drepturi de utilizare noului proprietar al TikTok din China în străinătate.

Ministerul de Externe chinez a anunţat că se opune ordinelor executive ale preşedintelui Trump impuse TikTok şi că Beijingul va proteja drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze.