Organismul anti-monopol FAS a declarat ca Google trebuie sa-si corecteze contractele cu producatorii dupa ce a decis in septembrie ca gigantul a incalcat legea prin preinstalarea unor aplicatii pe dispozitive mobile.  

Cazul, lansat de concurentul local Yandex, este atent urmarit in alte tari unde Google scoate venituri din popularitatea sistemului sau de operare pe dispozitive mobile Android, noteaza Reuters, preluata de Agerpres.

Yandex este inaintea lui Google in Rusia, dar concurenta a devenit din ce in ce mai puternica, dupa ce consumatorii au adoptat telefoane mobile pe baza de Android ce vin cu produse Google preinstalate si care concureaza direct cu aplicatiile Yandex.    

"Scopul nostru este de a reveni fair-play pe piata", a anuntat Yandex.

"Pozitia noastra este puternica si intentionam sa o aparam in caz de recurs la orice nivel. Acest punct de vedere este impartasit de un numar de companii din afara Rusiei", au continuat ei.    

Daca nu se conformeaza cu decizia FAS, Google s-ar putea confrunta cu penalitati in valoare totala de pana la 15% din veniturile sale obtinute in 2014 din aplicatiile mobile parte din piata rusa.   

Google este cercetat de Comisia Europeana pentru presupusa utilizare a influentei sale asupra rezultatelor de cautare pe internet pentru a favoriza propriul serviciu Google Shopping in detrimentul rivalilor, aminteste Reuters.