Inventatorul rețelei, Tim Berners-Lee, a declarat că implinirea a 50 de ani de la data la care a fost transmis primul mesaj între două laboratoare din SUA prin intermediul internetului “trebuie să marcheze momentul în care începem să luptăm pentru internetul pe care îl dorim”, avertizând totodată că puterea acestei reţele informatice mondiale „este ameninţată”.

Primul mesaj a fost transmis de cercetători din cadrul agenţiei specializate a Departamentului Apărării al Statelor Unite (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA), la data de 29 octombrie 1969, la doar câteva luni de la momentul istoric pentru omenire când astronautul american Neil Armstrong a făcut primii paşi pe Lună.

Mesajul a fost trimis dintr-un laborator al Universităţii California din Los Angeles către Institutul de Cercetare Stanford, potrivit Agerpres.

Cercetătorul britanic Tim Berners-Lee, care a adus internetul publicului larg 20 de ani mai târziu, în 1989, realizând limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML - ''hypertext markup language'' şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată - HTTP - ''Hypertext transfer protocol'', a salutat împlinirea a 50 de ani de la apariţia internetului.

“Internetul şi web-ul au schimbat în bine viaţa a miliarde de oameni. Dar puterea lor de a face bine este ameninţată”, a notat el pe Twitter, scrie Agerpres.

„Această aniversare trebuie să marcheze momentul în care începem să luptăm pentru internetul pe care îl dorim”, a adăugat expertul.

De asemenea, Berners-Lee a avertizat într-o declaraţie publicată pe site-ul World Wide Web Foundation că puterea de a face bine prin intermediul serviciilor de internet este subminată din ce în ce mai mult de persoane rău intenţionate, care răspândesc ura, şi de interese ce ameninţă democraţia.

Berners-Lee a făcut apel la realizarea unei noi înţelegeri pentru web care să aducă împreună guverne, companii şi grupuri cetăţeneşti în vederea conceperii unui plan de acţiune cu scopul protejării internetului.

Departamentul de Stat al SUA a notat într-un comunicat citat de DPA că în cei 50 de ani de la transmiterea primului mesaj, peste jumătate din populaţia lumii este online, iar internetul contribuie cu trilioane de dolari la economia mondială.