Lumea trebuie sa schimbe sistemele de educatie si sa stabileasca cum sa lucreze cu roboti, pentru a atenua impactul provocat de automatizare si economia Internetului, a spus Ma intr-un discurs sustinut la o conferinta despre antreprenoriat din Zhengzhou, China.

“In urmatorii 30 de ani lumea va trece prin mai multa durere decat fericire. Conflictele sociale din urmatoarele trei decenii vor avea impact in toate industriile si aspectele vietii”, a spus Ma, potirvit News.ro.

Este un discurs neobisnuit pentru co-fondatorul Alibaba, care tinde sa adopte un rol de vizionar al promisiunilor viitorului. El a explicat la eveniment ca a incercat sa avertizeze oamenii in primele zile ale comertului electronic ca acesta va perturba comertul traditional, dar putini au ascultat.

De aceasta data, Ma vrea avertizeze in privinta impactului noilor tehnologii astfel incat nimeni sa nu fie surprins.

“In urma cu 15 ani am vorbit de 200-300 de ori, reamintind tuturor ca Internetul va influenta toate industriile, dar oamenii nu au ascultat pentru ca eram un nimeni”, a spus el.

Alibaba, cel mai mare operator chinez de comert electronic, cheltuieste miliarde de dolari pentru noi afaceri, de la productia de filme si streaming video la finantare si cloud computing.

Compania din Hangzhou, consierata un barometru pentru increderea consumatorilor chinezi, vrea sa se extinda in strainatate dupa ce a cumparat o participatie de control la Lazada Group, pentru a-si crea o baza in Asia de Sud-Est, intrand in concurenta cu Amazon.com.

Ma, in varsta de 52 de ani, a criticat si industria bancara traditionala, afirmand ca creditarea trebuie sa fie la dispozitia mai multor membri ai societatii. Lipsa unui sistem de creditare solid creste costurile pentru toata lumea, a apreciat el.