Criptomoneda pe care Facebook, împreună cu celelalte companii care compun Libra Association, vrea să o lanseze anul viitor se va numi Diem Dollar, în loc de Libra, cum a fost botezată iniţial.

Schimbarea de nume afectează şi asociaţia de companii care susţin moneda. Libra Association devine, astfel, Diem Association, scrie News.ro.

Schimbarea de nume vrea să sugereze o oarecare independenţă de Facebook şi să arate că, în spatele monedei stă o asociaţie de mai multe firme, nu doar Facebook.

Fosta Libra a trecut prin schimbări majore încă înainte de a fi lansată. Iniţial trebuia să fie un stablecoin care să se bazeze pe mai multe monede naţionale, care să-i confere mai multă stabilitate.

În urma numeroaselor critici, fosta Libra Association a decis ca moneda virtuală să aibă la bază doar dolarul american, de aici şi numele Diem Dollar.

Dem Association va furniza o platformă simplă pentru fintech-uri, care să poată oferi companiilor şi utilizatorilor servicii de plăţi instante, ieftine şi sigure”, se arată în comunicatul oficial emis cu ocazia redenumirii monedei.

Diem ar putea fi lansată chiar la începutul anului viitor de asociaţia compusă din 27 de membri.

Potrivit unor surse implicate în proiect și citate de Financial Times, criptomoneda Facebook este în curs de pregătire pentru a fi lansată cel mai devreme în ianuarie.

Libra, prezentată de Facebook anul trecut, a fost relansată într-o formă restrânsă după ce autorităţile de reglementare şi băncile centrale la nivel mondial şi-au exprimat îngrijorarea că criptomoneda ar putea perturba stabilitatea financiară şi eroda controlul asupra banilor.

Băncile centrale critică moneda Facebook

Fosta Libra Association, la care Facebook este unul dintre cei 27 de membri, vrea să obţină aprobarea autorităţii de supraveghere a pieţii financiare din Elveţia pentru a emite o serie de monede stabile (stablecooin), corelate cu monede tradiţionale, precum şi a unei monede compuse, care să fie corelată cu monede stablecoin.

Potrivit noului plan, alte monede corelate cu monede tradiţinale, precum şi una compusă, ar urma să fie introduse ulterior, a relatat FT.

În context, un membru al conducerii Băncii Centrale Europene (BCE) avertizează că giganţi digitali ca Facebook prezintă un ”risc considerabil” în Europa, din cauza eforturilor lor de a lansa monede digitale.

”Dacă nu sunt reglementaţi, giganţii tech pot prezenta un risc considerabil din punct de vedere economic şi social, iar ei ar putea restrânge, în loc să crească, alegerea oferită consumatorilor”, a denunţat vineri Fabio Panetta într-un discurs susţinut la Frankfurt, în cadrul unei conferinţe Bundesbank.

O consecinţă a pandemiei COVID-19, metodele de plată dematerializate sunt tot mai căutate în Europa - o evoluţăie care ar urma să persiste, apreciază Fabio Panetta.

În opinia bancherului italian, sprijinirea pe soluţii importate ”creşte riscul ca date personale să fie deturnate în vederea unei folosiri comerciale” şi pune în pericol viaţa privată şi concurenţa.

De asemenea, sistemele de plată europene ”ar putea deveni dependente de tehnologii inventate şi gestioate în altă parte, ceea ce le face vulnerabile la atacuri cibernetice”, avertizează el.

Libra Association nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. FINMA, autoritatea de reglementare din Elveţia, nu a oferit alte informaţii, dincolo de o declaraţie din luna aprilie, în care a confirmat că a primit o cerere pentru o licenţă de plăţi din partea Libra.

Monedele de tipul stablecoin au rolul să evite volatilitatea tipică a criptomonedelor, precum bitcoin, acestea fiind, teoretic, mai potrivite pentru plăţi şi transferuri de bani.