Conecteaza aparatele din casa la smartphone sau fac banci de tratamente pentru cancer. Cine sunt cei care ii vor lua locul lui Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, si Jack Dorsey, cofondatorul Twitter, sunt cunoscuti in intreaga lume pentru companiile pe care le-au creat. Insa tot mai multi tineri cu minti sclipitoare si idei creative vin din urma, dorind sa revolutioneze domeniul.
Iata care este ultimul val de antreprenori cu potential si afacerile lor promitatoare, potrivit CNN Money.
Adam Neumann, de la WeWork
Adam Neumann isi doreste ca munca sa insemna mai multa distractie si colaborare. Alaturi de partenerul sau de afaceri, Miguel McKelvey, a lansat WeWork, un loc unde micii patroni, antreprenori si altii asemenea lor pot inchiria spatii de birouri. Pentru 600 de dolari pe luna, oricine poate inchiria un spatiu intr-una dintre cele 13 sedii ale firmei. Toate birourile au peretii de sticla si locuri comune, unde angajatii sunt incurajati sa socializeze. WeWork are 100 de angajati si birouri in New York, San Francisco si Los Angeles, planuind sa se extinda rapid si in Boston, Chicago si Seattle.
Patrick Collision, de la Stripe
Patrick si John Collision sunt doi frati irlandezi care si-au propus sa revolutioneze tranzactiile online. Cei doi, in varsta de 24 si 22 de ani, lucreaza la o tehnologie care sa permita companiilor mici sa proceseze plati cu cardul de credit, fara a mai fi nevoie de crearea unui cont destinat persoanelor juridice sau descarcarea unei aplicatii speciale. Compania a fost lansata in 2011 si intermediaza milioane de plati in fiecare zi, alaturi de PayPal, Google sau Amazon. Cei doi tineri au renuntat la scoala ca sa se dedice scopului lor. Compania are 50 de angajati, nicio structura ierarhica si toata corespondenta este publica, mailurile fiind primite de catre toata lumea.
Alex Hawkinson – SmartThings
Si-a inceput afacerea, care consta intr-un hub wireless cu senzori, prin intermediul platformei de cofinantare Kickstarter. Ideea a prins imediat la public, asa ca Hawkinson a vandut o multime dispozitive care le permit utilizatorilor sa isi conecteze obiectele din casa la smartphone-ul personal. Valoarea produselor vandute se ridica la 1,2 milioane de dolari. Hubul le da ocazia userilor sa controleze de la aparatele conditionat, pana la incuietorile de usa, totul prin intermediul telefoanelor inteligente. De asemenea, acestia pot stinge sau aprinde luminile din casa, ori sa isi dea seama daca au uitat sau nu sa inchida usa. Pe cand se afla intr-o vacanta, niste tevi din pivnita casei antreprenorului au explodat, iar acesta nu a aflat decat atunci cand s-a intors din concediu, o luna mai tarziu, dorindu-si sa fi avut la dispozitie un serviciu de notificare, oricat de rudimentar.
Aaron Levie, de la Box
Asemenea altori investitori din IT, Levie a ales sa se concentreze pe partea de software. Tanarul de 28 de ani a creat Box, un serviciu de impartasire a fisierelor, dedicat firmelor, care se remarca prin securitatea de care da dovada. “Stii cum e, eram cam plictisiti de scoala si incercam sa gasim tot felul de lucruri de facut. Asa ne-a venit ideea ca ar trebui sa fie mult mai usor sa transmitem informatiile intre noi”, a spus Levie, pentru CNN Money. Si el a renuntat la scoala pentru a lucra full time, iar compania sa numara in prezent peste 700 de angajati si este evaluata la un miliard de dolari, deservind 150.000 de firme.
Paul Berry, de la RebelMouse
Paul Berry este cel care a pus umarul la crearea de la zero a publicatiei Huffington Post, in 2007. Sase ani mai tarziu, s-a hotarat sa ajute alti oameni sa isi creeze propriile site-uri web. RebelMouse aduce la un loc Facebook, Twitter, Pinterest si alte retele de socializare, totul intr-o singura pagina, facand mai usoara urmarirea simultana a continutului, fara a se pierde ceva din vedere. “Oamenii isi dau seama ca site-urile lor chiar conteaza si ca pot fi destul de bune. Isi pierdusera la un moment dat orice speranta in privinta asta si atunci am intrat eu in scena”, spune Berry, care s-a gandit sa fondeze RebelMouse in urma plangerilor venite de la cititorii Huffington Post. Yahoo si Mashable s-au aratat interesate de serviciu.
Karl Jacob, de la Hangtime
Pentru Karl Jacob, prezentul nu valoreaza foarte mult. “Ce se intampla in momentul asta nu ne e de foarte mare ajutor, pentru ca nu mai avem la dispozitie timp sa schimbam mare lucru”, spune Jacobs. Aceasta este si filosofia din spatele aplicatiei Hangtime, care face o cautare prin Facebook si alte resurse online asemanatoare si iti arata ce au de gand prietenii tai sa faca in viitorul apropiat. Programul creeaza apoi un calendar al evenimentelor, in functie de cat de populare sunt ele in randul prietenilor utilizatorului si ii ofera acestuia o varianta rezumata a locurilor in care si-ar putea petrece timpul liber.
Nat Turner, de la Flatiron
Pentru ca varul sau in varsta de sapte ani a fost diagnosticat cu leucemie, Nat Turner si asociatul sau, Zachary Weinberg au fondat Flatiron, in dorinta de a imbunatati tratamentele impotriva cancerului. Platforma ajuta oncologii prin agregarea datelor despre tratamente din intreaga tara. Ideea este sa se permita un acces cat mai usor la rezultatele comparate ale pacientilor care sufera de boli similare. “Daca esti diagnosticat in Augusta, Georgia, sistemul poate strange toate datele de pe teritoriul SUA, pentru o comparatie statistica”, explica Turner.
Matthew Brimer, de la General Assembly
General Assembly ii ajute pe tineri sa se pregateasca pentru dezvoltarea propriilor start-up-uri, fiind de fapt o retea de campusuri, care ofera cursuri in tehnologie, afaceri si design. “Educatia are nevoie de o inovatie reala. Este o industrie in care nu s-au mai schimbat multe de secole, si totusi lumea se schimba, tehnologia se schimba, economia creste, totul se modifica”, spune Brimer. Platforma ofera cursuri aprofundate de opt saptamani, pe domenii de interes si de actualitate, inclusiv cum sa strangi bani pentru propriul start-up.
Matt Galligan, de la Circa
Circa este o aplicatie pentru stiri, special creata pentru telefoanele mobile. Aceasta aduce informatii scurte despre cele mai importante evenimente ale zilei, pe care utilizatorii le pot vizualiza pe smartphone si in legatura cu care pot primi notificari. Dar Galligan spune ca nu are de gand sa se opreasca aici. “Creierul meu nebun se gandeste la lucruri precum reformarea educatiei in 20 de ani si altele de genul asta. Aceste idei marete vor face ca tara si lumea sa se invarta in urmatorii cativa ani”, spune antreprenorul.
Pe acelasi subiect: