„Romania este una dintre cele mai active piete pentru noi, raportat la utilizatori”

Prezent la ICEEfest, un eveniment dedicat industriei digitale din Europa Centrala si de Est, Nick Hugh, vicepresedintele si seful Display Solutions EMEA al Yahoo!, a explicat pentru incont.ro ca gigantul IT se gandeste sa-si dezvolte mai mult afacerile din Centrul si Sud-Estul Europei, investind in start-up-uri cu potential foarte mare de dezvoltare, care creeaza produse absente pe pietele respective. Hugh a dat ca exemplu Franta si Marea Britanie, pe care Yahoo! le considera extrem de ofertante.

Intrebat daca actionarii Yahoo! s-au gandit sa investeasca intr-o firma din Romania sau daca stie vreo afacere de succes din tara noastra, Nick Hugh a recunoscut ca nu cunoaste foarte bine start-up-urile romanesti. In opinia acestuia, Romania are sanse sa devina un hub al start-up-urilor din Europa de Sud-Est, daca ne punem la punct infrastructura. „Daca ne uitam la marile companii care s-au extins international, observam ca ele au cautat sa activeze pe piete care beneficiaza de o infrastructura foarte buna”. Pe de alta parte, spune Hugh, exista regiuni care devin foarte cunoscute in special datorita concentratiei de antreprenori, dand ca exemplu Rusia sau Silicon Valley. Managerul de la Yahoo! a subliniat ca Romania are nevoie de timp si de investitii pentru a atrage mai mult atentia oamenilor de afaceri straini. „Exista antreprenori care isi fac treaba foarte bine aici, dar raportat la situatia economica, aveti nevoie de timp sa deveniti o fabrica locala de succes”, a mentionat Nick Hugh pentru Incont.ro.

Raportat la utilizatori, reprezentantul Yahoo! sustine ca piata romaneasca face parte din cei mai importanti jucatori pentru compania americana. „Raportandu-ne la bani, nu reprezentati foarte mult din cifra de afaceri, undeva la 1%, dar aveti potential de crestere. La fel s-a intamplat cu Africa, continent care in urma cu cativa ani nu era o piata foarte profitabila pentru noi, dar care astazi ne genereaza undeva la 10% din business. Lucrurile se dezvolta intr-un ritm uimitor”, spune Hugh. 

„Tindem sa devenim multifunctionali. Cea mai mare provocare a momentului e industria mobila”

Intrebat incotro se indreapta tehnologia, Nick Hugh explica faptul ca oamenii de astazi au tendinta de a deveni multifunctionali prin prisma mediului in care traiesc. „Ne uitam la televizor, scriem mesaje in acelasi timp si vorbim pe Internet. Am invatat sa ne comportam asa, de vina sunt noile tehnologii. Nici voi nu faceti exceptie, pentru ca vorbim mai degraba despre un fenomen global. Daca ne raportam la mediile de comunicare, poate ca exista utilizatori care, astazi, prefera televiziunea si care in viior se vor muta catre online, dar nu cred ca televiziunea se va opri in loc. Va migra si ea catre online, mai mult decat o face astazi. Curand poate ca televiziunile vor avea mai multi spectatori pe Internet decat in fata televizoarelor”, crede managerul Yahoo!.

In prezent, cea mai mare provocare cu care se confrunta gigantul IT o reprezinta industria aplicatiilor mobile, declara Hugh, care marturiseste ca Yahoo! si-a schimbat strategiile si perspectivele din momentul in care Marissa Mayer, fost vicepresedinte al Google, a venit la conducerea companiei. „Atmosfera fin companie este mult mai destinsa, Marissa este o persoana foarte creativa, care vine cu idei inovatoare. A schimbat mult strategiile firmei”, potrivit lui Nick Hugh.

„Mobilul e, la ora actuala, cea mai provocatoare afacere a tuturor companiilor IT, iar o buna infrastructura nu va face decat sa ajute la explozia acestei industrii. Comunicatiile mobile schimba comportamentele utilizatorilor, ii determina sa-si regandeasca activitatile: cei mai multi au inceput sa cumpere doar folosind smartphone-urile, au instalate diverse softuri care le usureaza viata de zi cu zi etc”, spune seful Yahoo! despre importanta industriei mobile.

Penetrarea telefoanelor smartphone in Romania, de 4 ori mai redusa comparativ cu media europeana

Cu toate astea, gradul de penetrare al smartphone-urilor in Romania a atins 17%, nivel de aproape patru ori mai redus comparativ cu 63%, procentul stabilit la nivelul Europei, a explicat vicepresedintele si seful Display Solutions EMEA al Yahoo!.

ICEEfest, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate industiriei digitale din Europa Centrala si de Est, se desfasoara joi si vineri, la Bucuresti. La festivalul organizat de Thinkdigital vor fi prezenti peste 1.500 de participanti din opt tari din regiune, veniti sa asiste la 50 de ore de conferinte, prezentari, networking si seminarii.