“Criza mai tine. Vestea buna este ca noi nu suntem atat de jos pe cat crede lumea. Am ramas, totusi, un punct interesant de investitii pentru Europa. Tinta Guvernului este modesta, dar realizabila, avand in vedere ca noi nu stim inca ce se intampla in Europa. Suntem dependenti de Europa, nu avem cum sa ne singuralizam in momentul de fata”, a precizat Tiriac.

"Germania nu poate sa sustina o Europa intreaga"

Ion Tiriac a afirmat ca in prezent nu se stie ce se intampla cu marile economii europene, de genul Italia, Franta. “Germania nu poate sa sustina o Europa intreaga, lucru absolut normal, dar pe de alta parte, fiecare in bucataria lui trebuie sa-si faca treaba. In cartea mea de bucate, Europa este dependenta de Statele Unite. Daca aia de peste Ocean incet-incet se ridica, si noi ii urmam dupa trei – sase luni.”

Miliardarul roman raspunde, transant, ca business-ul nu merge nici macar la 30% pe cat mergea inainte de criza. Recunoaste ca a prevazut scaderea afacerilor, dar nu credea ca va dura atat. Mai mult, crede ca nici 2013 nu va fi un an de echilibru in economia romaneasca si mondiala. “Deocamdata nu merge pentru ca nu se invarte capitalul. Bancile sunt inghetate toate.”

Intrebat despre cum se descurca banca pe care o conduce, omul de afaceri afirma ca „oarecum bine, nu pierde bani”. Recunoaste insa ca business-ul nu este in floare, ba mai mult, ca va scadea anul acesta. „Sa speram ca nu scade mult”, adauga Tiriac.

„Trebuie sa dai facilitati fiscale, financiare, sa atragi oamenii in acest conglomerat numit United States of Europe”

Cunoscutul om de afaceri considera ca „roata a fost deja inventata, si mingea de tenis si cea de fotbal sunt rotunde, trebuie doar sa te uiti imprejur, sa dai facilitati financiare, facilitati fiscale, sa atragi oamenii in acest conglomerat care se numeste United States of Europe, nu mai suntem Statele Unite, suntem Statele Europene, pentru ca sunt multi care vor sa se stabileasca aici.”

Ion Tiriac crede ca autoritatile romane trebuie sa reduca, in primul rand, birocratia si sa acorde mai multe facilitati investitorilor. „Birocratia pe noi ne omoara si la fondurile europene. De fapt, neputinta de acolo ni se trage. Nu stim sa atragem fonduri europene. Eu nu sunt un mare partizan al fondurilor europene. Astea vin si or sa treaca la un moment dat. Eu trebuie sa ma gandesc la tara asta si-n momentul in care nu le voi mai avea, ca si asa nu stiu sa le atrag.”

Spune ca deocamdata, ii da credibilitate Guvernului Ponta, dar crede ca „Ponta este un om tanar si daca vrea sa stea 20 de ani in politica, atunci trebuie sa faca. Si ca sa faca, nu poate sa faca decat in acesti doi ani, inainte de alegeri.”  

Tiriac a recunoscut caa participat la o intalnire pe care premierul Victor Ponta a avut-o cu niste oameni de afaceri din Germania si Austria, inainte de alegeri. Omul de afaceri a povestit ca toti se plangeau de mana de lucru calificata si de birocratie. Raspuns la toate problemele sale nu a primit de la prim-ministru. „Nu pot sa-l judec pe Ponta foarte corect pentru ce a facut pana acum. Deocamdata, a facut o minune pentru sport – a facut un Minister al Sportului, pe care nu credeam ca-l face. Nu credeam ca sportul trebuie sa ramana agentie. Imi da oarecum incredere ca se ocupa de o chestiune sociala.”

“Leul este supraevaluat in momentul de fata. O sa fie o nenorocire cand leul o sa ajunga la o valoare mult mai slaba, poate chiar anul asta”

Intrebat despre cursul valutar, Tiriac recunoaste: “Mereu am gresit-o. Si poate si acum o s-o gresesc, dar spun ca euro este mult subevaluat in momentul asta. Eu zic ca, dar nu ma spuneti la nimeni, ca leul este supraevaluat la momentul de fata. Nu stiu cat timp se mai poate mentine, daca nu real, atunci artificial, insa, avand in vedere ca noi nu exportam chiar atat pe cat am vrea si trebuie sa importam mai mult, o sa fie o nenorocire atunci cand leul o sa ajunga la o valoare mult mai slaba, poate chiar anul asta.”

 „Un om si un jucator de tenis sunt atat de buni pe cat sunt oamenii imprejurul lui”

„Un om si un jucator de tenis sunt atat de buni pe cat sunt oamenii imprejurul lui. Iti trebuie omul specializat la locul potrivit. Dumnealui are echipa, sa speram ca se foloseste de aceasta echipa. Domnul Ponta o sa fie atat de tare pe cat or sa fie oamenii de specialitate din jurul lui”, a subliniat Ion Tiriac.

Omul de afaceri Ion Tiriac a fost primul invitat al lui Cristian Leonte si-al celor doi jurnalisti, Claudiu Pandaru (Gandul.info) si Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) in emisiunea "Dupa 20 de ani", care a revenit duminica, la Pro TV si pe voyo.ro.