Batalia gigantilor. Tiriac cere insolventa bacaniilor Mic.ro, detinute de Dinu Patriciu
Tiriac Auto, dealer autorizat si service auto controlat de omul de afaceri Ion Tiriac, a cerut insolventa lantului de retail Mic.ro, detinut de Dinu Patriciu, de la care are de recuperat aproape un milion de euro, a declarat, pentru incont.ro, avocatul Adrian Ghergulescu, partener la casa de avocatura Serban & Asociatii, care il reprezinta pe creditor.
Tiriac Auto a inregistrat cererea la Tribunalul Bucuresti in data de 21 decembrie, urmand ca dosarul sa fie judecat in 21 februarie.
“Este vorba despre 5 milioane de lei – aproximativ 1 milion de euro, bani proveniti din contractul de intretinere a flotei auto pe care o folosesc pentru reteaua Mic.ro Mobil. Suma provine din intretinerea a 300 de masini, dintr-un contract de 1.000 de autoturisme”, a explicat avocatul Adrian Ghergulescu.
El a mai spus ca rezolvarea situatiei depinde de pozitia Mic.ro.
“Daca vor dori sa preintampine intrarea in insolventa, vor achita suma restanta. Daca nu, se deschide procedura de insolventa, va urma reorganizarea iar, in ultima instanta, se poate ajunge la faliment. Pana in prezent, au fost depuse 11 cereri pentru deschiderea insolventei in cazul Mic.ro, dar a noastra se va rezolva prima, restul avand termen de judecata in luna martie”, a mai spus Ghergulescu.
Potrivit unor surse din retail, citate de Mediafax, omul de afaceri Dinu Patriciu negociaza vanzarea sau asocierea firmei cu grupul international 7 Eleven.
"Negocierile cu 7 Eleven au inceput in toamna anului trecut si au ca termen de finalizare luna martie 2012. Se discuta despre o infuzie de capital in reteaua Mic.ro de 60 de milioane de euro", au declarat sursele citate.
7 Eleven este cel mai mare lant de magazine de proximitate din lume, cu peste 43.500 de unitati in 16 state, din care 8.900 sunt localizate in America de Nord.
Datoriile neplatite de mai multe luni, pe care lantul Mic.ro le-a acumulat catre o serie de furnizori, i-au facut pe multi dintre acestia sa stopeze in ultimele luni livrarile de marfuri. Din acest motiv, rafturile magazinelor sunt pe jumatate goale.
Sursele din piata de retail sustin si ca Mic.ro are chirii neplatite de mai multe luni in cazul multor magazine. Incepand cu acest an, zeci de magazine Mic.ro din Bucuresti si din intreaga tara sunt inchise, iar pe geamurile unora dintre ele sunt afise pe care scrie "Spatiu de inchiriat".
Nici magazinele mobile nu sunt mai performante. Din peste 100 de magazine mobile, cele mai multe au fost retrase in ultima perioada de pe strazi.
Patriciu detinea in luna septembrie, prin intermediul Mercadia Holland, 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe si 110 mobile, si 58 de unitati Macro si miniMax. El spunea atunci ca planurile de dezvoltare prevad un numar de 2.000 de unitati Mic.ro fixe, 750 Mic.ro mobile si 150 miniMax si Mac.ro pana la finele lui 2012. Valoarea totala a investitiei era estimata la 250 de milioane de euro.
Pe acelasi subiect: