Mihaela Stroe a urmat, in urma cu cativa ani, un doctorat in psihologie sociala, dupa care s-a specializat in comunicare nonverbala. Totul a pornit de la pasiunea pentru psihologie din liceu, care a dus-o la
Olimpiada nationala, unde s-a clasat pe locul al doilea, la diferenta de doar 10 sutimi de primul loc. Acest mic detaliu se afla in spatele perseverentei de care a dat dovada ulterior.
„
Faptul ca am iesit pe locul doi m-a motivat si mai mult, pentru ca, in general, vreau sa devin mai buna decat am fost. Esecul este motorul succesului, te invata lectii care te ajuta sa faci saltul mai departe”, a explicat
Mihaela Stroe, intr-un interviu pentru
incont.ro.
La facultate a urmat sociologia, dintr-un motiv cat se poate de pragmatic: la psihologie trebuia sa dea examen la biologie, o materie care nu o atragea. Dar a reluat legatura cu stiinta care se ocupa de mintea umana si a imbinat-o cu ceea ce studiase, cand i-a venit ideea unui doctorat in psihologie sociala.
In timp ce se documenta pentru doctorat a dat si peste Joe Navarro, care a lucrat 25 de ani in cadrul FBI ca agent special si supervizor in combaterea terorismului si spionaj. In prezent, Navarro este expert recunoscut la nivel international in limbaj nonverbal si profesor la Academia FBI si la Universitatea Saint Leo din Florida.
„Cautand pe internet am gasit un dictionar al gesturilor, pe care am vrut sa-l traduc in romaneste. Autorul, David Givens, i-a spus lui Joe Navarro despre interesul meu pentru studiul limbajul nonverbal, iar acesta m-a contactat. Cred foarte mult ca legea atractiei chiar functioneaza, iar acesta este un exemplu”, a explicat Mihaela Stroe.
Un agent FBI, interesat de limbajul nonverbal al romanilor
Joe Navarro era interesat de comunicarea nonverbala a romanilor, la nivel cultural, de curiozitati legate de felul in care se comporta oamenii dintr-un stat fost comunist din Europa de Est.
„Comunismul si-a pus amprenta asupra comportamentului tuturor locuitorilor din Europa de Est si exista anumite gesturi care se intalnesc numai in acesta parte a lumii. De exemplu, mi-a povestit ca, atunci cand era agent, isi dadea seama cine era spion din estul Europei daca tinea florile cu capetele in jos. Era o trasatura doar a popoarelor din aceasta zona”, povesteste Mihaela Stroe.
Au urmat ani de zile de studiu si de cercetare pe un domeniu virgin in Romania, in care nu existau studii sau carti scrise. In paralel, si-a infiintat si o firma cu care lucra pe diferite proiecte de PR, comunicare si dezvoltare personala.
„La inceput am facut totul din pasiune, dar momentul decisiv a fost 2002, cand am transformat pasiunea in business. Am inceput sa participam la conferinte, sa oferim cursuri, sa mergem la scoli de vara, iar interesul era foarte mare. In acei ani s-a dezvoltat foarte mult conceptul de dezvoltare personala si am avut un boom de afaceri cu firma”, spune Mihaela Stroe.
Esecul este motorul succesului, te invata lectii care te ajuta sa faci saltul mai departe
In tot acest timp, colaborarea cu Joe Navarro a continuat prin toate mijloacele posibile, online, telefon, Skype, din experienta caruia a invatat tot ce s-a putut. „L-am ales pe el pentru ca venea din practica, i-am pus foarte multe intrebari, pentru ca voiam sa invat de la un practician”.
Creeaza scenarii si "spioneaza" ca in filme
Dupa ani de cercetare si de studiu al limbajului nonverbal, pe langa conferinte si cursuri, are si cazuri punctuale in care echipa ei este angajata de mari companii pentru a evalua angajatii din functii cheie, in special pe cei care intra in contact cu informatii confidentiale, pentru a vedea daca sunt de incredere sau nu.
„Pornind de la realitatile companiei, cei aflati sub observatie trec prin mai multe filtre. Pozitia mea este de observator al limbajului nonverbal. Pot spune ca aplic tehnici FBI in business. In urma observatiei imi dau seama ca exista bucati de comportament, „behaviour slices”, dupa cum le spun englezii, care sunt incongruente, una spun si alta arata. Le sunt adresate aceleasi intrebari de mai multe ori in situatii diferite si-ti dai seama ca raspund diferit si se comporta diferit”, povesteste Mihaela Stroe.
Partile corpului care tradeaza cel mai usor minciuna sunt picioarele. „Daca un om minte, atunci cand i se adreseaza intrebarea, se trage in spate si-si trage si picioarele sub scaun, semn ca vrea se se distanteze de problema. Face asta inconstient si numai cineva specializat stie sa interpreteze aceste gesturi.”, explica Mihaela Stroe.
Cele mai intalnite semne ale disconfortului sunt ticurile nervoase – rotirea inelului pe deget, jocul cu paharul de pe masa, cu pixul sau manifestarile fiziologice – transpiratia palmelor, inrositul obrajilor sau a gatului.
Picioarele tradeaza cel mai usor minciuna
Mai apeleaza la ea si oamenii de business care negociaza contracte foarte importante sau fac tranzactii la nivel national si international. „Eu sunt umbra celui care face negocierea. In general, patronul roman prefera sa faca el direct negocierea. La multinationale alta politica, au directii trasate din afara, partea de negociere se face la nivel de grup”, explica Stroe.
Asta face si Joe Navarro la nivel mondial si, de anul trecut, Mihaela Stroe a devenit reprezentantul lui exclusiv pe Europa. „Are incredere in mine, pentru ca tot ce stiu am invatat de la el. A mers pe ideea: „You know things, I know things, let’s put it together” (Eu stiu lucruri, tu stii lucruri, hai sa le punem impreuna). In momentul in care exista interes pentru serviciile noastre, eu il reprezint pe Europa, ca sa nu mai vina el din Statele Unite”, spune Mihalea Stroe.
Romania este tara cu cele mai multe situatii posibile de interpretat, cand vorbim despre minciuna, inselatorie si lipsa valorii
Potrivit acesteia, rolul ei este sa aduca valoare adaugata in relatia dintre parteneri, sa ii invete sa detecteze si sa masoare raportul de incredere, care se testeaza la nivel nonverbal: „Increderea se transforma in confort, iar confortul psihologic este cheia unei afaceri de succes. Daca nu stii sa induci acest confort, nu ai business. Din pacate, la noi se pune prea putin accentul pe acest aspect.”
Etichetam lucruri care exista de 2.500 de ani
A avut experiente si cu oameni politici, dar in acest domeni are niste criterii foarte bine trasate de la inceput: „Daca nu se incadreaza in aceste criterii de la inceput nu lucrez cu omul respectiv. Trebuie, in primul rand, sa aiba competente, sa fie autentic, sa creada in ideea lui si sa mearga pana la capat. Ii invat sa relationeze cu audienta lor, pentru ca intr-un fel se transmite mesajul la 10 oameni si in alt fel la milioane”. Pana acum nu a consiliat politicieni in Romania, dar a consiliat romani care ne reprezinta in alte parti.
Pozitia mea este de observator al limbajului nonverbal. Pot spune ca aplic tehnici de FBI in business
Se considera specialist in domeniu si un deschizator de drumuri pe o piata care este inca in formare de 10 ani, lucru pe care il considera foarte dificil „pentru ca risti sa te pierzi fara concurenta”. „Este un domeniu foarte serios, care a devenit stiinta acum 40 de ani, dar care exista de acum 2.500 de ani. Intalnim comportamentul nonverbal in scrierile lui Cicero, Aristotel, Socrate sau ale filozofilor chinezi. Noi acum nu facem decat sa etichetam lucruri care exista de 2.500 de ani.”
Si desi s-a specializat intr-un domeniu care este la inceputuri in Romania si pe care ar fi putut sa-l aprofundeze peste hotare, spune ca nu pleaca in strainatate pentru ca „Romania este tara cu cele mai multe situatii posibile de interpretat, cand vorbim despre minciuna, inselatorie, prefacatorie, lipsa valorii. Romania este fascinanta din acest punct de vedere si ofera un excelent material de studiu”, incheie Mihaela Stroe.