Limbajul nonverbal. Greselile care te pot costa jobul sau cum sa iti convingi interlocutorii si sa obtii tot ce vrei la serviciu
Ai trimis CV-ul perfect si scrisoarea de intentie fara cusur. Ai cercetat istoricul companiei si ai dat raspunsuri geniale la intrebarile angajatorilor. Te gandesti ca esti demn de luat in seama, insa daca ai uitat sa zambesti, sa pastrezi contactul vizual sau te-ai afundat in scaun, sansele tale de a deveni viitorul angajat pot sa scada dramatic.
Cum ar fi totusi sa poti obtine ceea ce vrei la locul de munca, la fel de simplu ca indicarea cu degetul intr-o anumita directie? Potrivit consultantului in training corporatist Karen Exkorn, totul se reduce la a face cealalta persoana sa simta ca ii acorzi intreaga ta atentie.
"Puterea limbajului corporal te poate ajuta sa obtii ceea ce vrei", e de parere Exkorn. Iata cateva sfaturi oferite de acesta:
1. Foloseste un limbaj deschis al trupului
Nu tine picioarele sau bratele incrucisate cand incerci sa convingi pe cineva, pentru ca poti parea defensiv.
"Cu toate acestea, majoritatea femeilor se simt mai bine atunci cand stau picior peste picior. In acest caz, indreapta-ti picioarele catre persoana cu care vorbesti. Te va face sa pari mai agreabil/a si te va ajuta sa obtii ceea ce vrei", spune Exkorn.
2. Poarta rosu
Potrivit specialistului, aceasta culoare le ajuta in mod special pe femei sa incheie o afacere.
"Studiile arata ca barbatii considera ca femeile care se imbraca in rosu sunt mai atractive si mai interesante", explica Exkorn.
3. Acorda atentie
Va fi greu sa convingi pe cineva sa faca ce doresti, daca nu esti atent la ceea ce spune sau te lasi distras de alte lucruri in mijlocul discutiei.
Exkorn: "Daca vrei sa convingi pe cineva si tragi cu ochiul la telefonul mobil la fiecare cateva secunde, vei pierde contactul cu acea persoana. Este esential sa pastrezi contactul vizual pentru a-i arata interlocutorului ca esti atent si ca iti pasa".
4. Ai grija la directia pe care o indici cu picioarele
Exkorn: "Daca te afli cu fata la interlocutor, dar varfurile picioarelor sunt indreptate intr-un unghi diferit, si nu inainte, asta indica faptul ca vrei sa te indepartezi de persoana cu care discuti".
Comunicarea non-verbala poate influenta categoric succesul unui candidat, este de parere si Patti Wood, expert in limbajul corpului si autor al cartii “Impune-te: Cum sa profiti de prima impresie, limbajul corpului si carisma”.
"Un candidat poate da mii de semnale non-verbale doar in primele cinci minute din intalnirea cu un angajator, iar aceste gesturi vor avea un impact mai mare decat toata conversatia ce va urma”, explica aceasta.
“Limbajul non-verbal spune multe despre cine suntem si starea noastra emotionala, asa ca putem fi perceputi drept stresati sau tematori”, a adaugat autoarea, intr-un interviu pentru Forbes.
Scriitorul si expertul pe domeniul cariera, Dan Burns,este de aceeasi parere: "Incerc sa ii conving pe oameni ca prima impresie pe care o fac are loc chiar inainte de a se aseza pe scaun. Cel de la Resurse Umane se va uita la fata ta, la par, la ceea ce porti si la imaginea pe care o afisezi inca dinainte de a face cunostinta oficial".
Dupa ce interviatorul te intampina, este bine sa faci contact vizual si sa ii strangi mana, nici prea slab, dar nici prea puternic. Relaxeaza-ti corpul, zambeste si pastreaza o distanta adecvata. “Nu inlemni”, avertizeaza Wood. Odata ce ai luat loc, nu-ti pune servieta sau geanta pe masa. Stai drept, nu te juca cu parul si nu-ti incrucisa sau ascunde mainile.
“Nu-ti fie teama sa gesticulezi”, adauga expertul. “Gesticulatia arata ca esti entuziasmat si expresiv. Ajuta si la crearea unor inflexiuni ale vocii.”
Puterea si increderea de sine reies de obicei din limbajul corpului, ca si nivelul de stres sau cat de onest esti. Un angajator isi va da seama de cum vei reactiona sub presiune din evaluarea limbajului corporal pe tot parcursul interviului si chiar si dupa terminarea acestuia. Greselile de acest gen ii pot da de inteles ca esti superficial, fricos sau nepasator.
Intervievatorul poate sa treaca peste faptul ca esti mai slab calificat sau ca spui ceva gresit, dar daca din comunicarea non-verbala va ajunge la concluzia ca nu te descurci in situatii stresante sau ca nu ai incredere in tine, nu va avea cum sa schimbe asta. Astfel de greseli pot fi evitate prin exercitiu si pregatire, lucru care ajuta si la o mai buna incredere in fortele proprii.
“Exerseaza intratul si iesitul din camera, gandeste-te unde iti vei pune geanta, cum il vei intampina si cum iti vei lua la revedere de la angajator”, sugereaza Wood.
Lista celor mai comune greseli din limbajul non-verbal care te pot costa slujba (Patty Wood)
Strangere de mana slaba
Asigura-te ca strangerea de mana este ferma, dar nu exagera. Secretul este contactul palmelor. Aplica tot atata presiune ca si interlocutorul tau.
Invadarea spatiului personal
Respecta spatiul personal al angajatorului tau. Nu sta prea aproape de el si cu atat mai mult nu-l lua in brate.
Incrucisarea bratelor
Este un gest care te-ar putea face sa pari defensiv si stanjenit. Gesticulatul, in schimb, arata implicarea. Jocul cu suvitele de par “este un indicator de stres, care te va face sa pari copilaros”. Atingerea fetei sau rosul unghiilor fac parte din aceeasi categorie.
Postura gresita
O pozitie asimetrica te va face sa arati confuz sau nesincer. De asemenea, este intotdeauna mai bine sa zambesti, decat sa stai prea concentrat sau incruntat.
Lipsa contactului vizual
Este normal sa te mai uiti prin jur atunci cand vorbesti, pentru ca se acceseaza diferite parti ale creierului. Dar fii atent si uita-te in ochii interlocutorului atunci cand acesta vorbeste.
Atitudinea nepasatoare
Verificarea telefonului in timpul interviului este un lucru peste care nici un angajator nu va trece cu usurinta.