In noiembrie, Mihai va urca pe scena How to Web Conference 2014, cel mai important eveniment dedicat inovatiei, tehnologiei si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est, pentru a vorbi despre tendintele viitorului in industria transportului. Intre timp, am discutat cu Mihai Rotaru despre evolutia si perspectivele de viitor ale companiei.

Incont.ro: Care este rata de penetrare a aplicatiei Clever Taxi la nivel national? In ce stadiu sunteti cu extinderea in Europa?

M R: Suntem in prezent in peste 10 orase din tara si vom anunta cateva noi curand. In Europa, avem momentan reprezentanti in mai multe tari, unde se fac ultimele pregatiri pentru lansare.

Plata contravalorii cursei de taxi direct cu telefonul prin intermediul aplicatiei, un lucru revolutionar pentru economia romaneasca

Incont.ro: In august ati facut posibila plata contravalorii cursei de taxi direct cu telefonul prin intermediul aplicatiei. Cat de bine a prins aceasta metoda? Ne poti si oferi cateva cifre in acest sens?

M.R.: Momentan aceasta optiune este disponibila in Bucuresti si Cluj. Pentru piata romaneasca este cu siguranta un lucru revolutionar, lucru care il face in acelasi timp si greu de implementat. Cu toate acestea, am primit un feedback foarte bun din partea utilizatorilor care au folosit sistemul si am vazut o rata foarte mare de retentie pentru acestia.

Incont.ro: Ati primit oferte de cumparare pentru Clever Taxi? Cum vedeti vanzarea afacerii catre o companie din afara? Ai vinde?

M.R. Momentan vrem sa construim o companie care sa schimbe cu adevarat modul in care oamenii se deplaseaza in orase. Cred ca daca reusim sa atingem cat mai multi oameni si sa le imbunatatim stilul de viata, reusim sa ne atingem scopul.

Incont.ro: La cat este evaluata aplicatia in prezent?

M.R.: Singura informatie pe care am facut-o publica pana acum a fost faptul ca avem o evaluare cu sapte cifre.

Concurenta este binevenita. Uber cred ca rezolva niste probleme care in Europa nu exista in aceeasi masura ca in America

Incont.ro: Uber a anuntat recent ca se va deschide in Romania? Ce inseamna asta pentru voi?

M.R.: Concurenta este binevenita. Atunci cand vorbim despre Uber insa, eu cred ca rezolva niste probleme care in Europa nu exista in aceeasi masura ca in America. Nu cred ca din punct de vedere tehnologic sau al serviciilor pot oferi un deal mai bun decat noi. Cu siguranta ca pot investi agresiv in publicitate, insa ceea ce facem noi este deja mass-market. Pe piata din Romania, Uber poate sa activeze pe o nisa care este in prezent servita de mai multe aplicatii, inclusiv Clever Taxi: cea mid-premium.

Incont.ro: Cand crezi ca se vor inchide dispeceratele pentru comenzi de taxi in Romania? Ce procent din comenzi vine din aplicatii la ora actuala?

M.R. Dispeceratele vor juca intotdeauna un rol important, chiar daca isi vor schimba forma. Noi suntem aici pentru a le sprijini si a le oferi uneltele necesare pentru a oferi un serviciu mai bun clientilor. 20-30% din totalul comenzilor de taxi provin din surse alternative telefonului clasic.

Incont.ro: Cat la suta din comenzi vin din zona aeroporturilor?

M.R.: Aeroporturile nu reprezinta un procent major din cursele servite de firmele de taxi in Romania, avand in vedere faptul ca aici toata lumea merge cu taxiul peste tot, nu doar la ocazii speciale ca in vest. Cu toate acestea, prin valoarea lor, cursele de aeroport constituie un venit important.

Vorbeste cu cat mai multa lume despre ce vrei sa faci, nu tine secreta ideea ta

Incont.ro: 3 sfaturi pentru cei care vor sa puna pe picioare un startup

M.R.: 1. Vorbeste cu cat mai multa lume despre ce vrei sa faci, nu tine secreta ideea ta.

         2. Creeaza produse pentru nevoi reale, nu folosi tehnologia doar de dragul tehnologiei.

         3. Executa rapid.

A fi "realizat" este un concept superficial in societatea noastra

Incont.ro: 3 schimbari urgente de care are nevoie economia Romaniei

M.R.: Mai putina politica si implicare a statului in economia privata. Dezvoltarea culturii antreprenoriale pure si imbratisarea riscului. Sa nu mai muncim pentru salariu, ci pentru a crea ceva care sa ne reprezinte cu adevarat. Fie ca faci pantofi sau aplicatii de mobil, sa fii mandru de ceea ce ai facut. Social si cultural vorbind, ne lipseste aceasta calitate cu desavarsire: cumva oamenii au alte standarde de valori si a fi "realizat" este un concept superficial in societatea noastra.

Incont.ro: Cum arata anul 2015 pentru Clever Taxi

M.R.: Multilingvistic, multicultural, multilateral dezvoltat

Acest material face parte din campania "New beginnings" si este realizat impreuna cu How to Web Conference, cel mai important eveniment dedicat inovatiei, tehnologiei si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. Cea de a cincea editie internationala a conferintei va avea loc pe 20 si 21 noiembrie in Bucuresti si aduce impreuna peste 70 de invitati de pe patru continente care vor discuta despre tendintele viitorului & antreprenoriat, product management, dezvoltarea de jocuri si investitii de tip angel.

Agenda evenimentului si lista completa a invitatilor sunt disponibile online pe site-ul conferintei http://howtoweb.co