Cel putin asa sustine europarlamentarul PNL Cristian Busoi, care a declarat ca aceasta taxa ar fi o premiera in Europa si ar avea dept consecinta cresterea preturilor.

"Taxa pe alimente (de tip fast-food - n.r.) ar fi o premiera in tarile UE, iar consecinta va fi ca producatorii si distribuitorii vor fi nevoiti sa creasca preturile, iar aceasta crestere de preturi se va regasi in bugetele diminuate ale romanilor. Ministerul Sanatatii ar trebui sa recunoasca ca nu este vorba de o taxa pentru sanatatea populatiei”, a declarat Busoi, citat de Mediafax.

El a mai spus ca impunerea acestei taxe va afecta un segment larg de populatie, indiferent de stilul de viata, deoarece pe lista se afla o varietate mare de alimente.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, il contrazice insa si spune ca pe lista de produse pentru care se va plati taxa se vor regasi produsele cu o cantitate foarte mare de grasimi, dulciurile sau bauturile carbogazoase. Nu se va plati “taxa fast-food” pe produsele lactate, carne, pizza, shaorma sau apa minerala, mai sustine Streinu-Cercel.

Patronii din industria alimentara, pe de alta parte, considera ca introducerea unei astfel de taxe ar duce la cresteri de preturi la produsele alimentare si la zeci de mii de disponibilizari in sistem.