Vestile proaste nu se termina aici, presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a spus ca vor exista si produse ale caror preturi vor creste si cu 30 de procente.

"Suma care se doreste a fi incasata prin aceasta taxa de catre Ministerul Sanatatii este in jurul a un miliard de euro. In anul 2008, cifra de afaceri a intregii industrii alimentare a fost de 11,3 miliarde de euro, iar in 2009, aceasta a scazut la 10 miliarde, incluzind vinul, berea, apele minerale si importurile. Dacă le-am scadea pe acestea, cifra impozabila ar fi de circa 8 miliarde de euro", a spus Minea luni, intr-o dezbatere publica pe tema taxei fast-food.

 La randul sau, presedintele Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a adaugat ca introducerea taxei ar putea duce la la disponibilizarea a circa 20% din personalul din industrie, adica peste 36.000 de persoane.

Taxa pe fast-food va fi perceputa incepand cu luna martie 2010 si impusa companiilor care produc, importa sau prepara produse tip fast-food, de patiserie-cofetarie, snacksuri, chipsuri, precum si bauturi racoritoare, cuantumul contributiei urmand sa fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.

Taxa va fi platita de toate persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar si cu aditivi alimentari, iar in această categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri si chipsuri, precum si bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

Dragos Frumosu a avertizat ca majorarile de preturi vor conduce la scaderi ale consumului, ceea ce va avea ca efect reduceri de personal in industria alimentara.

"Se doreste transformarea Romaniei dintr-o tara producatoare de alimente intr-o tara importatoare", a afirmat Frumosu.

La randul sau, si Sorin Chelmu, secretar general adjunct in Ministerul Agriculturii, prezent la dezbatere, considera ca noua taxa ar putea avea ca efect majorarea pretului alimentelor.

Ministerul Sanatatii sustine, insa, prin intermediul unui comunicat, ca cifrele si procentele avansate astazi de catre reprezentantii patronatelor din industria alimentara privind cresterea preturilor si scaderea consumului odata cu introducerea taxei pe fast food, sunt nerealiste si nu au o baza de calcul

Oficialii Ministerului Sanatatii atrag, totodata, atentia reprezentantilor asociatiilor profesionale din acest sector sa nu foloseasca intentia Guvernului, privind descurajarea consumului de alimente nesanatoase, ca un pretext pentru introducerea, nejustificat, a propriilor intentii si masuri care pot afecta populatia.

De altfel, ministerul i-a invitat, in 4 februarie, pe reprezentantii patronatelor din domeniu la o dezbatere publica privind introducerea acestei faxe.

Lista completa a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza continutului crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari va fi aprobata prin hotarare de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food.

Cuantumul contributiei va fi stabilit prin negocieri intre Ministerul Sanatatii si companii.