Cei care vand pizza n-au de ce sa-si faca griji. Preparatul nu poate dauna sanatatii, cata vreme contine sunca, salam, mozzarela ori legume, s-au gandit specialistii din minister.

Au scapat si vanzatorii de shaorma. Cei de la minister n-au precizat daca e vorba de shaorma cu "de toate", care include maioneza, cartofi prajiti din belsug sau de o shaorma "sanatoasa", din care bucatarii scot dressingul, iar continutul de sare si grasime scade.

"Nu ne propunem sa taxam pizza si shaorma, acestea doua contin si ceva salam, si ceva branza, si ceva cascaval, o sa spuneti ca si cascavalul este toxic, dar cum au nutrienti in ele nu vor fi taxate", a declarat Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Exceptie de la plata taxei fast-food fac si produsele si preparatele din carne de porc, vita, peste, pui si oaie. Laptele, telemeaua, branza de burduf, smantana sau untul nu vor fi nici ele impozitate.

Oficialii din Ministerul Sanatatii sunt hotarati sa taxeze alimentele care au o cantitate foarte mare de grasimi, bauturile carbogazoase si dulciurile hiperconcentrate. Deocamdata, lista este provizorie, dar sunt vizati cei care produc sau importa ciocolata, produse de patiserie si cofetarie, snacksuri, chipsuri, covrigei si alte produse de tip fast-food.

Medicii reamintesc ca in 2010 tinerii nostri fac infarct miocardic la 20 de ani, iar numarul copiilor obezi si bolnavi de diabet creste de la o zi la alta, in special in randul celor care au intre 3 si 6 ani.

Reprezentantii patronatelor le-au cerut oficialilor sa gandeasca politici coerente de educare a populatiei. Acestia spun ca impozitarea alimentelor "nesanatoase" nu-i va educa pe romani sa manance sanatos, ci va ingrosa numarul somerilor si va duce la scumpirea anumitor alimente cu 20%.