Aceasta substanta a fost descoperita in Japonia acum o suta de ani si a fost preluata de industria mondiala a alimentelor. Producatorii de mezeluri, de condimente, chiar si bucatarii, il adauga in produsele lor pentru a crea senzatia de gust "savuros". De altfel, substanta a si creat un nou gust. Asa se face ca pe langa dulce, sarat, acru si amar, a aparut si gustul "delicios". Numai ca, substanta sintetizata din zahar poate fi periculoasa, dau alarma specialistii. Mai intai creaza dependenta, iar apoi, consumul in exces, devine toxic pentru organizm. Medicii sustin ca glutamatul poate provoca afectiuni cardiace, gastrointestinale si in special neurologice. Ultimele manifestandu-se prin depresie, migrene si ameteli.

Midii, caracatita, creveti acest maestru bucatar gateste o mancare chinezeasca foarte gustoasa.

"Punem sare, piper si sarea de sodiu a acidului glutamic. Praful acesta in China se numeste QB, iar in Japonia- umami", afirma  Nicolae Urs, maestru bucatar

Mai exact, este vorba de glutamat, o substanta perfect legala care are rolul de a intensifica gustul fiecarui preparat din tigaie.  

 Cand savurezi mancaruri de contin glutamat, ai o senzatie pe cat de placuta, pe atat de greu de identificat. Tocmai de aceea se spune ca ea amplifica ceea ce specialistii au denumit cel de-al cincilea gust: gustul delicios care se adauga celor 4 existente: sarat, dulce, acru si amar. Gustul identificat pentru prima data in Japonia si denumit de inginerii japonezi "umami" este amplificat de glutamat, o substanta sintetizata din zahar. O substanta care stimuleaza neuronii, creand starea de placere.

<mosID>PILOT.PROTV.MOS</mosID><mosAbstract>
"Suntem sclavii placerii pe care ne-o furnizeaza actul alimentar. Ca sa prelungim satisfactia pe care ne-o ofera consumul unui aliment continuam sa adaugam glutamate. Se creaza ceea ce se numeste dependenta", a spus Gabriela Berechet, inginer.

"Putem consuma produse indoielnice dpdv calitativ, dar cu un gust bun ceea ce ne face ca a doua a treia zi sa cautam acel aliment . Actionand la nivelul sistem nervos central poate conduce la aparitia migrenelor si poate simula simptomele foarte multor boli", a declarat Razvan Vasilescu,medic specialist in boli de nutritive si metabolice, la Spitalul Colentina din Capitala.

Potrivit legii, glutamatul nu trebuie sa reprezinte mai mult de 1 procent din totalul mancarii iar producatorii sustin ca nu depasesc aceasta cantitate.

"Este deja exagerat sa vorbim in domeniul mancarurilor a alimentelor de dependenta. Legea spune ca glumatatul se poate folosi si spune precis dozele. Nu cred ca cineva depaseste aceste doze pentru ca nu castiga nimic", a zis Mihai Visan, presedinte Asociatia Romana a Carnii.

Glutamatul se regaseste in prezent in aproape toate condimentele de pe piata, intr-o proportie covirsitoare in mezeluri si in mai toate sosurile si preparatele fast-food in diferent daca sint facute dupa retete americane, asiatice sau europene.