Studiul are la baza ofertele listate pe site-ul Spatiicomerciale.ro, proiectul online specializat pe segmentul comercial, lansat in acest an de portalul Imobiliare.ro.

"Mai mult decat orice alt sector al pietei imobiliare, segmentul spatiilor comerciale este deosebit de susceptibil la factorul localizare, ca urmare a dependentei vanzarilor de traficul pietonal. Astfel, desi situate teoretic in aceeasi zona, doua proprietati pot avea preturi extrem de diferite, in functie chiar de pe ce parte exacta a strazii sunt amplasate", au declarat autorii cercetarii.

Astfel, in zona centrala a Bucurestiului, spatii comerciale situate pe strazi secundare pot fi inchiriate si cu 20 de euro pe metru patrat pe luna.

Pe marile artere comerciale insa, preturile pornesc de la circa 50 de euro pe metru patrat pe luna. Pe Bulevardul Magheru, spre exemplu, proprietarul unui magazin de 20 de metri patrati situat la parterul blocului Eva cere 58 de euro pe metru patrat, respectiv 1.160 de euro pe luna. Pe Calea Victoriei, un spatiu de 560 de metri patrati amplasat chiar langa Teatrul Odeon poate fi inchiriat cu 50 de euro pe metru patrat (un total de 28.000 de euro pe luna). Pe Calea Dorobantilor, o suprafata de 98 de metri patrati aflata la parterul unui bloc de apartamente poate fi inchiriata cu aproape 55 de euro pe metru patrat, respectiv circa 5.370 de euro pe luna.

Dupa Capitala, pe al doilea loc in topul oraselor cu cele mai mari chirii practicate in zonele centrale se situeaza Timisoara. Aici, preturile cerute de proprietari pornesc de la 18-20 de euro pe metru patrat. Astfel, o suprafata de 100 de metri patrati situata la parterul unui bloc de apartamente costa 20 de euro pe metru patrat, respectiv 2.000 de euro pe luna.

In Brasov, un spatiu comercial de 200 de metri patrati situat in zona 15 Noiembrie are un pret cerut de 17 euro pe metru patrat, ceea ce echivaleaza cu un total de 3.400 de euro pe luna. Proprietatea dispune si de un teren de 200 de metri patrati, destinat parcarii si teraselor.

In Cluj-Napoca, in zona Republicii, un magazin de 45 de metri patrati poate fi inchiriat cu putin peste 12 euro pe metru patrat, respectiv aproape 550 de euro pe luna. Proprietatea face parte dintr-o vila. In Iasi, un spatiu stradal de 223 de metri patrati are un pret cerut de 10 euro pe metru patrat, adica 2.230 de euro pe luna.

Constanta se situeaza pe ultimul loc in randul oraselor analizate la capitolul cele mai mari chirii. In orasul de la malul marii, un spatiu de 140 de metri patrati situat la parterul unui bloc nou (in apropiere de Bulevardul Tomis) poate fi inchiriat cu 7,5 euro pe metru patrat, respectiv 1.050 de euro pe luna. Proprietatea este in curs de finisare, urmand a fi finalizata in luna mai 2013.