"Piata de retail a ramas activa in primele trei luni ale anului 2012, in ceea ce priveste constructiile noi, atat in Bucuresti, cat si la nivelul tarii. Circa 5.000 metri patrati de spatii comerciale au fost livrati pe piata in acest interval, reprezentand suprafata extinderii realizate de NEPI (fond sud-african de investitii, n.r.) si Carrefour la Brasov. In Bucuresti, noi proiecte vor fi livrate incepand cu anul 2013, constand deopotriva in scheme traditionale si specializate de retail. De asemenea, se estimeaza ca alti 160.000 metri patrati de spatii comerciale vor incepe constructia in acest an", apreciaza reprezentantii Colliers.

In opinia lor, retailerii au ramas activi cu precadere in centrele comerciale existente si cele performante, dar se remarca o crestere a interesului acestora si pentru proiectele care urmeaza sa fie livrate in 2013-3014.

In 2011 au fost livrate 180.000 metri patrati de spatii noi in centre comerciale, cuprinzand patru proiecte noi si o extindere. Pe segmentul parcurilor comerciale, deschiderea de noi proiecte in cea de-a doua parte a anului 2011 a adus inca 98.500 metri patrati suprafata inchiriabila, cuprinzand atat deschideri de parcuri comerciale noi (Colosseum Bucuresti, Cora Drobeta, Botosani shopping Center), cat si extinderi de galerii (European Retail Park Braila, Jupiter City Pitesti).

In total stocul de spatii comerciale din Romania este estimat la 1,2 milioane de metri patrati, din care peste 420.000 de metri patrati in Bucuresti.