Romanii au cele mai mici salarii din UE, dar platesc preturi peste media europeana la electronice si aceleasi preturi la haine si masini
Preturile bunurilor si serviciilor din Romania se situeaza la 60% din media Uniunii Europene (UE), insa romanii platesc peste medie pentru electronice, iar la haine si mijloace personale de transport - autovehicule, motociclete si biciclete - achita un pret apropiat de nivelul UE.
In UE, doar Bulgaria are un nivel mai redus al preturilor (51% din media UE), in timp ce pe penultima treapta se situeaza Romania si Polonia (60%), aflate la scurta distanta de Ungaria (64%), scrie Mediafax.
Cele mai ridicate preturi sunt inregistrate in Danemarca (142%), urmata de Suedia (128%) si Finlanda (125%), potrivit datelor Eurostat, bazate pe preturile din 2011.
Preturile electronicelor in Romania reprezinta 105% din media UE, la fel ca in Finlanda si peste Belgia (104%), Franta (101%), Germania si Olanda (99%) sau Marea Britanie (95%). Doar opt state, in frunte cu Malta (125%), au preturi mai ridicate.
Romania se situeaza la acelasi nivel de pret cu Portugalia si Lituania in privinta hainelor (93%), dar peste Irlanda (92%), Polonia (89%), Spania (88%) sau Ungaria (85%). Cele mai mici preturi sunt inregistrate in Bulgaria (75%), iar cele mai ridicate in Suedia (133%).
Pretul din Romania la categoria "autovehicule, motociclete si biciclete" se situeaza, cu 88% din medie, printre cele mai reduse la nivel european. Exceptand Danemarca, cu 167% din media UE, preturile autovehiculelor inregistreaza o variatie mai redusa in cadrul UE, de la 83% in Bulgaria la 122% in Portugalia.
Produsul Intern Brut pe locuitor inregistrat anul trecut in Romania reprezinta 49% din media UE, cu trei puncte procentuale mai mult fata de nivelul din 2010, in timp ce alte state est-europene au consemnat cresteri mai modeste, stagnare sau chiar scaderea indicatorului.
Romania si Bulgaria sunt in continuare cele mai sarace state din UE raportat la productia economica pe locuitor. Indicatorul a crescut usor in Bulgaria, de la 44% din media UE la 45%.
Pe acelasi subiect: