Uniunea Europeana atrage atentia ca aceste minuni ale lumii moderne, cand sunt galagioase, pot provoca afectiuni nervoase sau de vedere, tulburari ale somnului, chiar si hipertensiune.

Tocmai de aceea, oficialii de la Bruxelles ii obliga pe producatori sa mentioneze pe etichete, din acest an, intensitatea sunetului pentru fiecare aparat.

Cand sunt puse in functiune unele masini de spalat par avioane gata sa decoleze.

Zgomotul produs de o masina de spalat acopera, in unele cazuri, orice alt sunet din camera. Sonometrul arata ca atinge un nivel de peste 80 de decibeli, cam cat o strada aglomerata din Bucuresti.

Dar intr-un cartier linistit, o masina de spalat este chiar o sursa de zgomot. Exista si masini "silentioase", dar costa de trei ori mai mult decat una normala. Un alt aparat de care nu ne putem lipsi in zilele caniculare este aerul conditionat.

Pentru a sti cat sunt de galagioase aparatele pe care le cumparam, Uniunea Europeana ii obliga pe producatorii sa precizeze intensitatea zgomotului.

Specialistii recomanda ca nivelul de zgomot sa nu depaseasca in dormitor 35 de decibeli. In bucatarie sunt acceptati 38. In sufragerie 40, iar pe strada nu trebuie sa avem mai mult de 75 de decibeli. Altfel, organismul nostru se poate imbolnavi, pentru ca nu-i din fier, atrag atentia medicii.