Potrivit sursei citate, atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro preturile de consum au stagnat in luna martie, dupa ce in luna februarie au intrat in teritoriu negativ.

Un numar de 15 state membre au inregistrat rate anuale negative ale inflatiei, pe primele locuri fiind Romania (minus 2,4%), Cipru (minus 2,2%) si Bulgaria (minus 1,9%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Belgia (1,6%), Suedia (1,2%) si Malta (1%).

Comparativ cu luna februarie 2016, rata anuala a inflatiei a scazut in 11 state membre, printre care se numara si Romania, a ramas stabila in sapte state si a crescut in noua tari.

In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii preturilor l-au avut restaurantele si cafenelele (cu o crestere 0,12 puncte procentuale), urmate de pachete turistice (0,09 puncte procentuale) si chirii (cu o crestere de 0,07 puncte procentuale). De cealalta parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflatiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,60 puncte procentuale), a combustibilului pentru incalzire (minus 0,23 puncte procentuale) si a gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale).

In ceea ce priveste Romania, datele publicate la inceputul saptamanii de Institutul National de Statistica (INS) arata ca inflatia anuala s-a mentinut in teritoriu negativ in februarie, la minus 3%, in coborare de la minus 2,7% in februarie. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) scaderea a fost de minus 2,4%.

Cu toate acestea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat la 1,4% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de prognoza anterioara, de 1,1%.