Potrivit sursei citate, atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro rata anuala a inflatiei a revenit in teritoriul negativ (minus 0,2%) de la o rata de 0,3% in luna ianuarie. Un numar de 15 state membre au inregistrat rate anuale negative ale inflatiei, pe primele locuri fiind Cipru (minus 2,2%) si Romania (minus 2,1%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Belgia (1,1%), Austria si Malta ambele cu o crestere a preturilor de 1%.

Comparativ cu luna ianuarie 2016, rata anuala a inflatiei a scazut in 20 state membre, printre care se numara si Romania, a ramas stabila intr-un singur stat si a crescut in sase tari.

In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii preturilor l-au avut restaurantele si cafenelele (cu o crestere 0,13 puncte procentuale), urmate de chirii (0,08 puncte procentuale) si fructe (cu o crestere de 0,06 puncte procentuale). De cealalta parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflatiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,49 puncte procentuale), a combustibilului pentru incalzire (minus 0,24 puncte procentuale) si a gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale).

In ceea ce priveste Romania, datele publicate saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS) arata ca inflatia anuala s-a mentinut in teritoriu negativ in februarie, la minus 2,7%, in coborare de la minus 2,1% in ianuarie. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) scaderea a fost de minus 2,1%

Cu toate acestea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat la 1,4% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de prognoza anterioara, de 1,1%.