"In 1991, rata inflatiei a fost de 170%, in anul urmator a fost 300%. Preturile erau in dolari, romanii fugeau de leu, iar acum avem inflatie negativa. Rezerva valutara, cred ca au luat luna cea mai buna (colegii mei - n.r.), 54 de milioane de dolari. Acum avem 35 de miliarde de dolari rezerve, iar rezerva de aur aproape s-a dublat si cantitativ si datorita evolutiei preturilor internationale", a explicat Isarescu, la conferinta "Un sfert de veac de la redeschiderea pietei valutare in Romania".  

In plus, dobanda medie a BNR era de 18%, iar acum e 1,75% pe an, mai reiese din datele prezentate de guvernator.  

Potrivit acestuia, intreaga baza monetara a Romaniei este de 70 de miliarde de lei, respectiv 15 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca emisiunea BNR este dublu acoperita prin prin rezerve.  

De asemenea, Isarescu a mai spus ca in urma cu doi de ani erau doar sase participanti la piata valutara, iar acum sunt 37.  

"Ne-am dus acolo unde ne-am propus in 1991. S-a inceput de la Guvernul Petre Roman, cei care s-au ocupat cu reforma si transformarea din temelii a economiei romanesti. Lansarea primei licitatii a fost rodul efortului mai multor entuziasti de la acea vreme din conducerea BNR, din cateva directii de specialitate si cu sprijinul asistentei tehnice de la FMI si de la Banca Belgiei", a mai spus el.