Protestul angajatilor de pe Twitter a determinat retailerul Tesco sa renunte la "sclavie"
Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie, a anuntat marti seara ca-si schimba strategia vizavi de tinerii care lucreaza in regim de internship in companie, intr-un program implementat anul trecut de guvernul din Anglia. Tesco a fost acuzat de proprii "salariati" ca presteaza “munca de sclavi”, fara sa fie platiti. Adevarate campanii de decredibilizare a brandului au fost promovate, in ultima perioada, pe reteaua sociala Twitter.
Mai exact, retailerul britanic, care domina sectorul de bunuri de consum in Anglia, promite sa-si schimbe strategia, si anume: tinerii candidati care reusesc sa termine cu bine programul de experienta profesionala in cadrul companiei lor, vor deveni angajati cu acte in regula, noteaza Daily Mail.
Tesco a fost in ultima vreme tinta unor campanii de decredibilizare, care au constat in acte violente stradale, dar si manifestatii pe reteaua de socializare Twitter.
Considerat cel mai mare angajator privat din Marea Britanie, Tesco precizeaza ca in urmatoarele sase luni va oferi o alternativa pentru 1.500 de someri din Anglia, dandu-le sansa de a lucra timp de o luna de zile in supermarketurile lor si pastrundu-i pe cei care indeplinesc caracteristicile cerute. Masura face parte dintr-un program implementat de guvernul englez, prin care companiile care le ofera sansa unui loc de munca somerilor din UK, sunt scutite de catre anumite taxe fiscale.
La ora actuala, internii de la Tesco nu sunt platiti pentru cele patru saptamani de lucru in diversele locatii ale retailerului. Ei primesc, pe langa indemnizatia de somaj, mai putin de 54 de lire sterline pentru o saptamana de lucru ca intern. Reprezentantii Tesco au declarat ca, de acum incolo, vor oferi posibilitatea candidatilor de a lucra contra-cost, dar si garantia unui job la sfarsitul perioadei de “practica”, daca vor indeplini cerintele posturilor libere.
Asta inseamna ca pentru cele 25 de ore lucrate pe saptamana intr-unul din supermarketurile Tesco, “angajatii” vor fi platiti cu 175 de lire sterline, in comparatie cu mai putin de 54 de lire pe care ii primesc ca beneficiu la ora actuala. Toti cei care accepta insa oferta Tesco, vor trebui sa renunte la indemnizatia de somaj oferita de statul britanic.
Hotararea Tesco pare sa submineze programul crearii de locuri de munca, implementat de Coalitie, care vizeaza tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, aflati in somaj de mai mult de trei luni. Activistii britanici s-au declarat extrem de ofensati de promovarea unor posturi disponibile, in regim full-time, in schimbul carora salariatii primesc doar niste indemnizatii de somaj si beneficii "aproape inexistente".
Grupul activistilor planuieste sa protesteze in continuarea impotriva supermarketurilor Tesco. Avocatii care pledeaza pentru drepturile omului, condusi de englezul Phill Shiner, ameninta ca vor da in judecata firmele care participa la programul Coalitiei.
Tesco a sugerat Departamentului de Munca si Pensii din UK ca, pentru evitarea neintelegerilor cu privire la munca voluntara, riscurile de a pierde beneficiile acordate de companie sa fie eliminate. In prezent, accesul in companie este voluntar, dar daca participantii decid sa se retraga “dintr-un motiv serios”, sa spunem, dupa prima saptamana de lucru, ei pot pierde beneficiile pentru urmatoarele trei saptamani.
Richard Brasher, CEO-ul Tesco, declara: “Stim ca este dificil pentru cei tineri sa renunte la beneficiile materiale pentru scurtele perioade de deplasari in scop profesional, fara siguranta obtinerii unui job full-time, la finalul perioadei. Asa ca garantam ca jobul respectiv va fi disponibil atata timp cat candidatii indeplinesc toate cerintele. Acest lucru ar trebui sa ofere incredere persoanelor tinere, doritoare sa (re)intre in campul muncii. Vom oferi astfel, posibilitatea unei activitati platite si garantia unui job stabil.”
“Aproape 300 de tineri care au colaborat pana acum cu Tesco au ajuns angajati ai grupului. Suntem increzatori ca numarul lor va creste”, a adaugat Brasher, citat de Daily Mail.
Purtatorul de cuvant al premierului britanic, David Cameron, crede ca: “Initiativa este bine-venita. De subliniat este faptul ca scopul acelor angajatori care primesc anumite facilitati fiscale nu este de a le da internilor benficiile financiare, ci de a-i reintroduce in campul muncii.”