Postul a scumpit fructele și legumele în piețe. Importam de la mere și prune uscate, la mărar și pătrunjel, iar fructele de pădure au ajuns la 160 lei/kg
Este cel mai scump post de până acum, spun cu năduf, creştinii care au început, de câteva zile, curăţirea trupească dinainte de Paşte.
În pieţe şi în magazine găsim foarte puţine legume şi fructe autohtone, importăm de la mere, gutui şi prune uscate, până la pătrunjel şi mărar. Iar dacă mai sunt şi ecologice, costă foarte mult. Fructele de pădure, de pildă, au ajuns 160 de lei kilogramul.
Cei care sunt învăţaţi cu fructele de pădure, afine, mure sau zmeură, puse din vară la congelator, se uită de două ori la etichetă dacă vor să le cumpere proaspete.
Portocalele au ajuns la 7-8 lei kilogramul. Iar când strugurii sunt 17 lei, pofticioşii cumpăra doar o parte dintr-un ciorchine.
De fapt, strugurii, de care producem şi noi, doar că nu ştim să-i păstrăm până-n iarnă, costă acum cât un fruct exotic, numit Jack Fruit. Merge la post, deşi i se spune “fructul de carne”, pentru că acesta e gustul, când este pus pe grătar.
Cumpărătorii sunt nedumeriţi, nici plăcintarul nu e românesc, ci brazilian. Şi e 7 lei. Zacusca ar costa mai puţin, dacă am avea vinete la congelator. Marți, cele spaniole costau 10 lei. Tot cam mult, de fapt de două ori mai mult ca înainte de post, costă şi verdeaţa.
Cine vrea ca postul să-i aducă beneficii maxime foloseşte doar fructe şi legume ecologice. Cu unele excepţii, cum sunt ridichile şi ceapa verde, aceste produse sunt importate. Materia primă pentru o oală zdravănă de ciorbă sună în felul următor: păstârnac 12 lei, ardei roşu 10 lei, galben 4 lei, cartofi, ţelina, morcov, în total, cam 80 de lei.
”În general, produsele ecologice au un preţ mai mare decât cele convenţionale, deoarece şi costurile de producţie sunt mai mari”, spune reprezentantul unui magazin.
Cine are un buget redus şi vrea să ţină post, aplica lecţia cumpătării şi ia din pieţe şi magazine legume şi fructe româneşti.
Pe acelasi subiect: