Salata cu legume culese de pe bloc. Cum iti faci gradina suspendata in mijlocul Bucurestiului
Ce spuneti de o salata de rosii, castraveti si patrunjel? Poftiti pe bloc sa le culegem. Pentru cativa bucuresteni visul de-a avea o gradina suspendata a devenit realitate si deja strang roadele primei recolte. Cei care adora verdeata au acum oazele lor pline de culoare in niste cladiri altfel gri si ponosite.
Ajutat de ONG-ul din care face parte, Laurentiu isi vede acum visul din adolescenta pe o terasa de la etajul 5.
Laurentiu Cernat: "Costuri n-au fost, fiecare in parte a adus ce a putut, munca efectiva, plus o sponsorizare de 1.200 de lei. Trebuie intretinuta, la doua trei-zile udata, s-au cules si o sa se mai culeaga rosii, castraveti, ardei iuti, floarea-soarelui."
Oricine poate sa amenajeze asa ceva cu avizul unui inginer de structura, care decide ce incarcatura suporta constructia.
Acceptul vecinilor si al asociatiei de locatari este obligatoriu, insa de aprobare de la primarie nu e nevoie.
Terasele verzi din mijlocul Capitalei sunt din ce in ce mai prezente. Practic, locuitorii isi construiesc oaze de verdeata pe acoperisul cladirilor si pe langa utilitatea unei astfel de gradini in care gasim legume de tot soiul, este si o utilitate mare a pamantului pus pe terasa: in perioade de canicula, dar si in timpul iernii, camera de sub terasa este foarte bine izolata termic.
Cosmina Simian Nicolescu, director general DGASMB: "Intamplator, biroul meu este exact sub aceasta gradina si este pentru primul an pe perioada caniculara in care nu am folosit aerul conditionat".
Tot pe un acoperis din Bucuresti se afla si o sera cu flori ornamentale.
Voicu Ionut, administrator: "Vrem sa vedem daca rezista aceste plante pe care le-am pus, iar pe viitor vrem sa plantam legume pentru ca oamenii sa manance sanatos de aici".
Adept al stilului de viata vegan, Alex a decis sa creasca fructe si legume pe balcon.
Daca hidroizolatia terasei este bine facuta, umezeala nu va trece de ea atunci cand udati gradina. In schimb, un acoperis verde creste durata de viata a terasei cu 10 ani, pentru ca impiedica variatiile mari de temperatura de la zi la noapte. In acelasi timp gradina de pe bloc poate insemna economii la factura de intretinere datorita unei mai bune izolatii termice.
Mai multe despre:
#legume#gradini suspendate
Pe acelasi subiect: