Comparativ cu situaţia din decembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 21 de state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară membră UE şi a crescut în şase state, cel mai mult în România, unde s-a majorat de la 2,6% până la 3,4%.

În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,3% în luna ianuarie 2018, de la 1,4% în decembrie. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut serviciile (0,56 puncte procentuale), alimente (0,39 puncte procentuale) şi energie (0,22 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie 2018 la 4,3%, de la 3,3% în decembrie 2017, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,79% şi a celor nealimentare cu 6,23% comparativ cu luna ianuarie 2017. Pe de altă parte, preţul serviciilor a crescut cu 0,9% faţă de luna ianuarie 2017.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,2% în 2018. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, declara în urmă cu o zi că inflaţia anunţată de Institutul Naţional de Statistică (INS), de 4,3%, are la bază creşterea preţurilor administrate, respectiv la combustibil, energie electrică, energie termică şi gaze

"Şi atunci este clar că statul ne-a făcut o figură, a mişcat aceste preţuri când nu trebuia să o facă. Trebuia să o facă nu când venea toamna, că oricum toamna se fac nişte mişcări şi mai ales la fructe... în fiecare toamnă. Şi fasolea s-a scumpit. Nu s-au scumpit cartofii. Ne amintim de luni când cartofii au crescut cu 24% într-o lună. Nu s-au scumpit acum. Au rămas liniştiţi la locul lor. Mâncăm de post mâncare de cartofi. Dar dacă statul gândea bine şi făcea această creştere... trebuia să o facă, acesta este vital, această creştere la cele patru căsuţe, dar dacă făcea la vreme şi nu lăsa să vină toamna şi nu lăsa să vină ianuarie 2018, nu aveam această creştere la 4,3%", a spus Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.