Haos pe piata suplimentelor alimentare: Nimeni nu stie ce au in compozitie!
Avem peste 4.200 de astfel de produse. Mai mult de jumatate sunt avizate de Ministerul Agriculturii, iar restul de Ministerul Sanatatii. Insa nicio institutie nu face controale in ceea ce priveste compozitia acestora. Pentru ca nu scrie nicaieri in lege. Deci avem o lege incompleta, pe care cei din Comisia de Aricultura vor sa o modifice de urgenta. Asa ca e posibil ca si aceste produse sa fie controlate si avizate, la fel ca medicamentele.
Trei institutii raspund in Romania de suplimentele nutritive care ajung in Plafare si farmacii, dar niciuna nu isi asuma raspunderea pentru continutul acestor produse.
Pentru siguranta celor 1.393 de suplimente alimentare care contin vitamine si elemente minerale gireaza, doar pe hartii, Ministerul Sanatatii. Pentru restul de 2.800, care au si extracte de origine animala si vegetala, garanteaza intr-o mica masura Institutul de Bioresurse Alimentare care apartine de Ministerul Agriculturii.
"Din punctul nostru de vedere, documentele corespund, a trecut si e bun pe piata", spune Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Numai ca in farmacii si Plafare nu pun piciorul nici inspectorii de la Ministerul Sanatatii, nici medicii veterinari. Cei de la Minister spun ca intervin numai cand sunt sesizari, in rest nu ii obliga nimeni si nicio lege sa testeze daca ingredientele din suplimente sunt sigure sau nu. Fiecare institutie are o scuza:
"Nu putem sa le verificam, e greu sa presupunem ca acel produs contine cine stie ce substanata activa, in al doilea rand trebuie facute analizele la laboratoare acreditate, daca nu, e contestata in instanta si importatorul sau distribuitorul iti cere daune ca ii aduci prejudiciu de imagine", explica Maria Nitescu, directoarea Directiei de Control din Ministerul Sanatatii.
Cei din Ministerul Sanatatii recunosc ca nu testeaza nici continutul suplimentelor alimentare cu vitamine si minerale, pentru ca nu sunt bani. In acest razboi intre institutii, intervin cei din Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, care sustin ca legislatia comunitara e proasta si trebuie schimbata.
"Din tot ce se intampla legea e incompleta, si cea care trimite la Ministerul Sanatatii, si cea care trimite la Ministerul Agriculturii la avize. Vom completa in regim de urgenta legislatia pentru a evita situatiile tragice in care s-a ajuns", a declarat Victor Surdu, membru in Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor.
"De ce in 26 de state e buna legislatia si la noi nu? Nu legislatia este o problema, ci punerea in practica", este de parere Liviu Rusu, director pentru siguranta alimentara ANSVA.
"Raspunderea apartine in primul rand importatorului care deocamdata pe legislatia actuala este greu sa il descurajezi de a face astfel de operatiuni si tocmai de aceea aceste fisuri care exista in legislatie trebuie rapid corectate", spune la randul lui Valeriu Steriu, deputat independent.
Luni, in Comisia de Agricultura de la Parlament se va lua in discutie modificarea legii ce reglementeaza comercializarea suplimentelor alimentare. Este foarte posibil sa fie introdusa o analiza, pe care importatorii si producatorii sa o suporte din propriul buzunar, daca vrea sa-si vanda marfa in Romania.