"Fata de proiectia anterioara, in scenariul de baza curent se au in vedere pentru anul 2010 cresteri mai ample ale tarifelor la energia electrica si gaze naturale, precum si ale preturilor medicamentelor, in timp ce pentru anul 2011 se anticipeaza ajustari mai consistente ale pretului medicamentelor si ale tarifelor la energia termica si serviciile de apa, canal, salubritate si transport", se arata in raportul trimestrial asupra inflatiei publicat vineri de BNR.

Preturile gazelor platite de consumatorii casnici din Romania sunt cele mai reduse din UE, plasandu-se la 50% din media Uniunii.

Anul trecut, pretul platit de populatie pentru gaze naturale a scazut cu 8%.

La finele anului trecut, presedintele ANRE, Petru Lificiu, anunta ca pretul platit de firme si populatie pentru energia electrica va creste cu 3,5%-4%, de la 1 ianuarie 2010, fiind indexat cu inflatia. Atat distribuitorii de gaze, cat si cei de electricitate au solicitat ANRE majorarea preturilor de la 1 ianuarie 2010.

La energia termica, tarifele sunt stabilite la nivel local, pe baza avizului individual acordat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.