Medicamentul  de slabit care contine sibutramina a fost cumparat vineri dimineata de la o farmacie din Capitala. Nu numai ca produsul NU a fost blocat de la vanzare, dar farmacista l-a dat si fara reteta, desi este strict interzis fara acordul unui medic specialist.

Producatorul acestor pastile precizeaza intr-un comunicat: "Am anuntat toti distribuitorii care se afla in relatie contractuala cu noi de blocarea comercializarii acestui produs in toata reteaua. Zentiva nu se afla in relatie contractuala cu farmaciile, drept pentru care informarea acestora  privind blocarea comercializarii produsului Lindaxa nu intra in responsabilitatea companiei producatoare".

Sefii Agentiei Nationale a Medicamentului considera ca toata vina este a celor care vand pilulele, dar care le-au ignorat recomandarile. Pe de alta parte: "Farmacista a gresit, vom face o analiza in colegiu. Vor fi aplicate sanctiuni, pana la suspendarea autorizatiei", spune Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor.

Vanzari cutii medicamente SLABIT in 11 luni/2009
TORTAL 142.900
ABBOTT - REDUCTIL 80.600
ZENTIVA - LINDAXA 60.000
NOVARTIS - MINIMACINA  2.3

SURSA: Cegedim

Anul trecut, in Romania s-au vandut peste 140.000 de cutii cu pastile ce contin sibutramina, iar la acest tratament au apelat multi romani. 

Pastilele de slabit care contin sibutramina au fost blocate de la comercializare si administrare, in urma unui studiu.  Acesta a aratat ca  pacientii care iau pastilele au un risc cu 16 % mai mare de a face infarct sau accident cerebral vascular. Decizia finala privind soarta medicamentelor cu sibutramina va fi data de Comisia Europeana.

 

MEDICAMENTE SLABIT CU SIBUTRAMINA BLOCATE
Total medicamente importate 385.041 cutii
Total medicamente cu sibutramina blocate la distribuitori 37.226 cutii
Total medicamente cu sibutramina distribuite/ blocate in farmacii 347.815 cutii


Sursa: Agentia Nationala a Medicamentului

Cei de la Agentia Nationala a Medicamentului au primit informari privind blocarea pastilelor de la doi dintre cei trei producatori care comercializeaza produsele de slabit. Astfel, acestia au anuntat ca in depozitele distriuitorilor sunt acum blocate peste 37. 000 de cutii cu medicamente ce contin sibutramina. Totodata, in farmacii mai sunt blocate alte  347.000 de cutii.

Mai sunt de centralizat datele de la cel de-al treilea producator, insa operatiunea este de mare amploare si autoritatile spera ca pana luni sa aiba toata situatia centralizata. In plus, unul dintre producatori a anuntat ca in perioada urmatoare va incepe un plan de despagubire, astfel ca cei care aduc produsul de slabit in farmaciile agreate vor primi banii inapoi.