Inflatia in zona euro continua sa ramana negativa, in ciuda interventiilor repetate ale BCE. Romania conduce topul tarilor cu cea mai mare inflatie negativa
Cumparaturi, legume si fructe, inflatie
In mai, Romania a inregistrat cea mai mare inflatie negativa in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rata de minus 3%, fata de minus 2,6% in aprilie, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in zona euro si in UE a ramas in teritoriu negativ in mai, pentru a doua luna consecutiv, desi preturile de consum s-au situat la minus 0,1%, fata de minus 0,2% in aprilie.
In mai, 16 state membre au inregistrat rate anuale negative ale inflatiei, pe primele locuri fiind Romania (minus 3%), Bulgaria (minus 2,5%) si Cipru (minus 1,9%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflatiei s-au raportat in Belgia (1,6%), Malta (1%) si Suedia (0,8%).
Comparativ cu aprilie 2016, rata anuala a inflatiei a scazut in noua state membre, a ramas stabila in opt tari si a crescut in 11 state.
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii preturilor l-au avut restaurantele si cafenelele (cu o crestere 0,12 puncte procentuale), chiriile si tutunul (ambele cu o crestere de 0,07 puncte procentuale). De cealalta parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflatiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,53 puncte procentuale), a combustibilului pentru incalzire (minus 0,2 puncte procentuale) si a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale).
Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%, insa inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul la petrol s-a redus semnificativ.
Pe acelasi subiect: