Indexul alimentar ZF: Evolutia pretului principalelor alimente in cei 4 ani de criza
Sursa foto: Zf.ro
Pretul principalelor 15 alimente din cosul de consum a scazut din toamna pana in prezent cu 2%, ca urmare a luptei tot mai acerbe dintre comerciantii care incearca astfel sa atraga clienti noi in magazine. Zaharul s-a ieftinit cu aproape 10%, la fel si cotletul de porc, in timp ce pretul uleiului s-a redus cu aproape noua procente, arata indexul alimentar ZF. Astfel, „razboiul preturilor“ dintre lanturile internationale se vede direct la raft.
„Scaderea de preturi poate fi explicata prin faptul ca exista o concurenta crescuta in retail, iar puterea de cumparare tot mai mica pune presiune pe preturi. Spre deosebire de anii anteriori cand comercianti majorau preturile produselor atat alimentare, cat si nealimentare de sarbatori, acum am vazut chiar scaderi. La fel ca in majoritatea pietelor dezvoltate comerciantii au cautat si in Romania sa faca volume mari de vanzari, chiar daca acest lucru a presupus reduceri de preturi“, spune Dragos Cabat, analist economic si unul dintre proprietarii companiei de consultanta Financial View, citat de Ziarul Financiar.
Pe acelasi subiect: