Carrefour este al doilea mare lant comercial din lume, dupa americanii de la Wall-Mart. Insa francezii s-au lovit in ultimii 3 ani de o scadere a veniturilor, asa ca ies de pe pietele nerentabile.

Au plecat deja din Japonia, Mexic, Rusia si Thailanda. Acum doua luni au anuntat ca parasesc si Grecia, iar acum doua zile - Singapore.

Agentia de presa Reuters titra, saptamana trecuta, ca lantul de retail frantuzesc si-ar putea inchide portile si in Romania, ca urmare a scaderii vanzarilor.

Noul sef de la Carrefour a declarat astazi ca lista sa de prioritati vizeaza taierea costurilor, iar compania s-ar putea retrage din Polonia, Turcia si Indonezia, dar va ramane in Brazilia si China.

Culmea este ca in tarile de unde s-ar putea retrage, Carrefour are o retea mult mai vasta, cu 84 de hipermarketuri in Polonia, 70 in Indonezia si 28 in Turcia, in timp ce in Romania are doar 25. 

Un alt grup prezent in Romania este posibil sa renunte la o parte din magazinele din tara noastra. Potrivit Bloomberg, Metro s-ar putea sa isi vanda toate hipermaketurile Real din afara Germaniei si sa pastreze numai magazinele Metro "cash and carry". 

Anul trecut, primele 8 lanturi comerciale au avut vanzari de 5,3 miliarde de euro in Romania.