"Vreau sa va rog sa ne sprijiniti in ceea ce va fi, dupa 1 iunie, o perioada de o luna, doua, trei, de aplicare a regulilor competitiei si ale pietei dupa reducerea TVA la toate produsele agro-alimentare. Experienta de la paine are parti pozitive si parti mai putin pozitive. Acuma, insa, va fi la tot si vreau sa cred ca regulile competitiei si regulile pietei libere vor functiona cu adevarat, nu o sa ne trezim cu noi carteluri la carne, la paine, la alte produse, care, de fapt, sa opreasca ceea ce ne-am dorit cel mai mult, si anume o competitie deschisa, preturi mai mici si calitate mai mare", a afirmat Ponta, potrivit Mediafax.

Guvernul a decis ca, din luna iunie, TVA sa fie redusa la 9% la toate produsele agro-alimentare.

Licitatiile trucate si piata energiei, vizate in acest an de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei vrea sa finalizeze in acest an mai multe investigatii, precum cele care vizeaza trucarea unor licitatii din sectorul laptelui, al energiei si din domeniul IT, insa nu vor mai fi sanctiuni de nivelul celor de anul trecut, cand cea mai mare amenda a fost de 35 milioane de euro.

"Vor fi multe cazuri in acest an, dar nu la fel de spectaculoase ca anul trecut. Nu poti sa dai prea des amenzi de 35 de milioane de euro, asa cum a fost in cazul investigatiei pe retail. Vom finaliza investigatii care vizeaza licitatii trucate la programul cornul si laptele si ne vom concentra pe liberalizarea pietei energiei", a spus, la lansarea raportului de activitate al Consiliului Concurentei, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.

In domeniul energiei, Consiliul Concurentei isi propune sa incheie investigatia sectoriala aflata in derulare pe piata gazelor si, totodata, sa urmareasca procesul de liberalizare a acestei piete.

"In domeniul ajutorului de stat, in 2015 vom continua colaborarea cu Guvernul si Comisia Europeana pentru privatizarile companiilor Posta Romana, CFR Marfa, Oltchim, dar si pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia si a Complexului Energetic Hunedoara. Trebuie sa gasim solutii cu Guvernul si Comisia Europeana pentru reviabilizarea si salvare a acestor companii", a explicat Chiritoiu, potrivit Mediafax.

Consiliul Concurentei a sanctionat anul trecut 53 de firme pentru comportament anticoncurential

Consiliul Concurentei a sanctionat anul trecut 53 de entitati, valoarea amenzilor impuse fiind de 185 milioane de lei (circa 42 milioane de euro), in crestere de peste doua ori fata de 2013, mai mult de 80% din sanctiuni fiind aplicate pentru intelegeri verticale.

"Durata medie a investigatiilor privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta finalizate in 2014 a fost de 3,7 ani. Consiliul Concurentei a sanctionat 53 de entitati, valoarea totala a amenzilor impuse fiind de 184,6 milioane de lei (41,5 milioane de euro). Nivelul acestor sanctiuni a inregistrat, astfel, o crestere considerabila fata de nivelul total al sanctiunilor din anii precedenti (de 2,12 ori mai mare decat in 2013 si de 6,11 ori mai mare decat in 2012)", se arata in raportul anual al autoritatii.

Din punct de vedere al tipului de incalcare a legislatiei, 83,42% din volumul sanctiunilor aplicate a fost pentru intelegeri verticale, 16,20% pentru intelegeri orizontale si 0,38% pentru nerespectarea angajamentelor. Sanctiunile au fost aplicate pentru patru intelegeri orizontale (57%), o intelegere verticala (14%) si doua nerespectari de angajamente (29%).

In 2014, autoritatea de concurenta a finalizat 21 de investigatii si alte activitati similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenta, din care 16 investigatii privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta, doua proceduri privind nerespectarea angajamentelor, doua anchete sectoriale si un studiu. Opt din totalul investigatiilor finalizate in 2014 au vizat atat incalcarea legislatiei nationale, cat si pe cea a legislatiei comunitare.