Taxele colectate in prezent pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri.

"Orice taxare suplimentara inseamna o crestere a acestui nivel si, ca si in cazul altor produse accizabile, va face berea mai putin accesibila. Intr-un mediu economic inca afectat de criza economica, recenta masura anuntata de Ministerul de Finante nu face altceva decat sa lase mai putina bere pe mesele romanilor, in conditiile in care puterea de cumparare sub presiunea noilor taxe va fi in continua scadere", mentioneaza Berarii Romaniei.

Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb afisat de BCE in data de 1 octombrie.

Guvernul estimeaza ca va incasa 1,1 miliarde de lei anul viitor ca urmare a calcularii accizei in functie de inflatie, potrivit unui document obtinut de Mediafax.

"Sutem ingrijorati de aceasta practica constanta a autoritatilor romane de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri si de a constitui pe hartie cresteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realitatile pietei ultimilor ani ne-au demonstrat insa ca presiunea fiscala nu face altceva decat sa conduca la o diminuare a consumului, deci la o scadere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vanzari inregistrate pe piata berii dupa primele opt luni ale lui 2013, perioada ce a urmat cresterii de acciza cu aproximativ 16% in lei aplicata la inceputul anului. Asa cum preconizam atunci, sub impactul acestei masuri, piata a inregistrat deja o contractie de 8%", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu, preluat de Mediafax.

Astfel, scaderea consumului de bere pe primele opt luni a adus piata la cel mai mic nivel de dupa 2008, aferent perioadei mentionate.

"Experienta ultimilor ani, in care sub impactul unor factori de natura economica si fiscala piata berii a inregistrat contractii semnificative - inclusiv sub raportul valorii adaugate generate in economie si a numarului locurilor de munca create -, ne-a dovedit ca masurile care se regasesc acum in proiectul de ordonanta conduc o data in plus la descurajarea mediului de afaceri, a investitiilor si a cresterii economice, alimentand o spirala descrescatoare a economiei. Mai mult, consideram incorecta schimbarea regulilor in mod arbitrar, fara a lua in considerare potentialele implicatii sectoriale si la nivelul intregii economii, pe termen scurt si lung", a aratat Bratu.

El a adaugat ca proiectul prezentat de Guvern trebuia sa includa in primul rand masuri menite sa creasca gradul de colectare si sa combata evaziunea fiscala.

Berarii Romaniei considera necesara reducerea evaziunii fiscale la nivelul pietei bauturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare si substantiale la bugetul de stat.

Cu o productie locala in proportie de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat in privinta accizei colectate in categoria bauturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele platite sunt acoperite de bere, in conditiile in care nivelul evaziunii in productia de bere este zero, potrivit sursei citate. Investitiile totale ale producatorilor de bere din Romania se ridica in prezent la peste 1,2 miliarde euro.

Asociatia reuneste cinci mari producatori (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus si United Romanian Breweries Bereprod) si o mini-berarie (Clinica de bere), care furnizeaza peste 90% din cantitatea consumata in Romania.