Autoritatile verifica daca alimentele vandute in Romania sunt mai slabe calitativ fata de cele din vestul Europei. Cum se apara producatorii
Supermarket
Autoritatile din domeniul sanatattii alimentare si a protectiei consumatorilor au inceput verificarile cu privire la calitatea alimentelor din Romania, comparativ cu cea a acelorasi produse vandute in statele occidentale, si vor anunta rezultatele in curand, au declarat surse ministeriale, citate de News.ro.
La sfarsitul lunii februarie, ministrul Agriculturii, Petre Daea anunta ca Ministerul Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) anuntatu ca urmeaza sa verifice daca exista un dublu standard in ceea ce priveste calitatea produselor alimentelor in estul si vestul Europei.
"In urma cu doua saptamani a fost constituit un grup de lucru pentru verificari, iar saptamana viitoare va fi prezentat un raport partial privind aceste verificari. Controalele au avut loc in supermarketuri si hipermarketuri, iar acestea vor continua si in urmatoarea perioada", a declarat directorul ANPC, Paul Anghel, citat de News.ro.
La sfarsitul lunii martie, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a anuntat ca va face o ancheta privind respectarea dreptului la ocrotirea sanatatii, dupa protestul Cehiei, Ungariei, Poloniei si Slovaciei legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare si dupa ce Ministerul Agriculturii din Romania a anuntat monitorizarea fenomenului.
Sesizarea din oficiu viza posibila incalcare a articolelor 16 si 34 din Constitutie privind egalitatea in drepturi si dreptul la ocrotirea sanatatii, a anuntat, luni, Avocatul Poporului.
Decizia Avocatului Poporului a venit dupa ce, in 25 februarie, Grupul de la Visegrad, care cuprinde Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, a facut apel la celalalte state din Europa Centrala si de Est sa se alature initiativei impotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioara in produsele alimentare destinate vanzarii in statele mai sarace din Uniunea Europeana.
Producatorii se apara sustinand ca diferentele de compozitie sunt date de gusturile locale. Alimentele sunt in general mai ieftine in Europa de Est decat in Vest, dar multi cumparatori merg in Occident pentru a cumpara produse de calitate mai buna.
Consumatorii din Europa Centrala si de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, dupa caderea comunismului, in 1989.
Pe acelasi subiect: