In prezent cei mai multi dintre comercianti tin produsele apropiate de termenul de expirare la un loc cu cele proaspete si doar unii reduc preturile.

Propunerea parlamentarilor cere ca aceste alimente sa fie sortate si vandute separat, cu o informare corecta si la un pret considerabil mai mic.

Asta presupune ca in magazine ar urma sa apara standuri special amenajate pentru produse care mai pot fi consumate timp 3 zile.

In felul acesta, clientii vor sti clar ca alimentele pe care le cumpara de pe astfel de rafturi trebuie sa le manance cat mai repede, pentru ca, in caz contrar, se vor strica.

"Un raft cu asemenea produse, care este foarte mare, spune consumatorului, exact de la intrarea in magazin, care este nivelul de calitate al produselor care se afla in magazin.", a declarat Horia Cristian, deputat PNL, medic de profesie.

In unele magazine exista deja locuri cu produse care mai sunt valabile doua- trei zile. "Sunt mai ieftine si inca sunt in termenul de valabilitate", a declarat un client al unui supermarket.

Pe de alta parte, reprezentantii marilor lanturi comerciale sustin ca nu pot avea rafturi separate. "Produsele alimentare sunt diverse, cu temperaturi diferite de pastrare. Carnea la o anumita temperatura, ouale, untul, la alte temperaturi, si nu putem face zece rafturi cu zece articole diferite", a declarat telefonic reprezentantul unui lant de magazine.

Propunerea a trecut de Senat, are girul Guvernului dar, pentru a intra in vigoare, trebuie sa fie votata si de Camera Deputatilor.