"Am discutat despre calendarul actiunilor care urmeaza sa fie derulate in legatura cu bugetul, deci negocierea dintre Guvern si Fondul Monetar, apoi trimirea proiectului de buget la Parlament. In calitate de presedinte al Senatului, acest lucru ma intereseaza in mod deosebit. Am discutat, in principiu, cate zile ar trebui sa dureze dezbaterile in comisie, de fapt, in prealabil dezbaterilor, timpul alocat pentru depunerea de amendamente, apoi dezbaterea in comisie si, sigur, ulterior, discutia in plenul Parlamentului si aprobarea bugetului. Ne-am propus ca pana in jurul datei de 20 decembrie, aceste lucruri sa fie incheiate", a anuntat Tariceanu.
Intrebat daca proiectul bugetului ar trebui sa fie prezentat inainte sau dupa remanierea guvernamentala, acesta a aratat ca "in mod normal, bugetul trebuie prezentat pentru forma actuala, daca vine astazi".
"Trebuie intai terminata negocierea cu FMI, facuta formula definitiva a proiectului de bugetsși, daca acest lucru se face pana la remaniere, vine pe forma actuala. Cu toate ca, teoretic, fiecare ministru poate sa vina cu propria lui viziune si cu propria personalitate, marja de negociere nu este atat de mare pentru ca deficitul bugetar il cunoastem, veniturile sunt cunoscute, deci ce poate sa faca fiecare ministru este sa isi recentreze prioritatile in cadrul bugetului pe care il are alocat", a explicat presedintele Senatului.
Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca partidul pe care il conduce, Partidul Liberal Reformator vizeaza ministere ca Ministerul Finantelor sau Ministerul Economiei in viitorul Executiv, si ca nu vor inlocui UDMR-ul la guvernare, avand alta viziune.
Calin Popescu Tariceanu a fost intrebat, la Parlament, daca pentru a pune in aplicare viziunea liberala, vizeaza ministere ca Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei, el raspunzand: ”Da”.
Intrebat daca, in conditiile in care UDMR pleaca de la guvernare, iar PLR intra la guvernare, ar trebui, conform algoritmului, ca PLR sa primeasca cele doua portofolii pe care le avea inainte UDMR, sau poate mai mult de doua, Tariceanu a raspuns ca aceasta este o intrebarela care nu poate raspunde ”decat conditionat”.
”Asteptam decizia finala a UDMR, care trebuie sa se reuneasca in structura Consiliul Reprezentantilor Uniunii. Nu stiu daca decizia pe care o va lua CRU va fi identica cu cea a Consiliului Consultativ si, in privinta celei de-a doua parti a intrebarii, va pot raspunde ca nu este obligatoriu sa ne suprapunem. Nu inlocuim UDMR la guvernare. Noi suntem partid de factura liberala, avem alta viziune, deci s-ar putea ca prioritatile noastre nu fie aceleasi cu cele pe care le-a avut UDMR in actul de guvernare”, a spus Tariceanu.
El a negat ca, in cadrul intalnirii pe care a avut-o marti cu premierul Victor Ponta, ar fi negociat anumite ministere.
”Vad diverse speculatii care se fac pe televiziunile de stiri si vreau sa va spun, inca de la inceput, ca nu am facut nici un fel de negociere cu privire la posturi sau la structura guvernului”, a subliniat el.
Liderul Partidului Liberal Reformator (PLR), Calin Popescu Tariceanu, a venit, marti, la Palatul Victoria, la o discutie cu premierul Victor Ponta privind noua configuratie a Guvernului impreuna cu Radu Stroe si Daniel Chitoiu, fosti ministri din Guvernul USL.
Premierul Victor Ponta declara, saptamana trecuta, ca imediat dupa adoptarea bugetului, va propune in cadrul coalitiei de guvernare o restructurare a Guvernului, "in asa fel incat si PLR sa fie reprezentat la nivel de ministri".
Victor Ponta a anuntat ca, dupa sosirea delegatiei FMI si a Comisiei Europene la Bucuresti, proiectul de buget pe 2015 va ajunge in Parlament pe 10 decembrie.
”Imediat dupa buget, voi propune in discutia cu coalitia o restructurare a Guvernului, in asa incat si PLR sa fie reprezentat la nivel de ministri in cadrul Guvernului”, a spus Ponta.
El a mentionat ca, prin prevederile constiutionale, in momentul in care o alta formatiune politica intra in componenta Guvernului este nevoie de un vot in Parlament pe noua formula de Executiv.
Ponta a mai spus ca isi va duce mandatul la bun sfarsit, in ciuda faptului ca, dupa pierderea alegerilor prezidentiale, au existat mai multe discutii legate de iesirea PSD de la guvernare.