Liviu Dragnea - posibila nominalizare pentru functia de prim-ministr din partea social democratilor - spune ca va merge la Cotroceni, numai dupa investirea noului Parlament. La fel sustin si cei de la ALDE Seful statului a avertizat insa din nou ca nu va accepta un premier condamnat penal – si a repetat si la o intalnire cu ambasadorii ca vrea respectarea criteriilor de integritate.

Iohannis a catalogat marti seara atitudinea celor de la PSD si ALDE drept "nepoliticoasa". "Nu-mi dau seama ce vor dori sa obtina, dar cred ca gresesc”, a spus presedintele. Intrebat de jurnalisti daca articolul din Constitutie in baza caruia a convocat consultarile este cel potrivit, Iohannis a raspuns: ”A fost interpretat corect”.

Presedintele a anuntat la pranz ca asteapta partidele la consultari, miercuri dimineata de la ora 10. Indirect, a repetat ca nu il va accepta ca premier pe Liviu Dragnea. "Maine am prima runda de consultari si vom vedea ce isi imagineaza fiecare partid si cum doreste fiecare sa isi propuna agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enuntat inainte de campania electorala ca sa nu fie discutii dupa si ele raman in picioare", a spus seful statului.

Dupa 4 ore a venit refuzul sefului PSD. "Nu putem merge la aceste consultari, pentru ca asa cum am spus vrem sa respectam cu strictete Constitutia. Nu mergem pentru a face exercitii de imaginatie. Eu cred ca dupa ce fiecare deputat si senator este validat se pot face consultari. Noi nu puteam da curs la invitatia fundamentata pe un articol gresit din Constitutie”.

Ulterior, si ALDE a anuntat intr-un comunicat ca a luat act de invitatia presedontelui, dar „o socoteste prematura” si asteapta validarea noului legislativ.

Dupa alegerile precedente au existat consultari cu partidele, la Cotroceni, si inainte si dupa investirea Parlamentului. De data aceasta, insa, se contureaza o criza politica - remarca analistii - care vad trei posibile scenarii.

Cristian Pirvulescu, analist politic: "Arbitrajul Curtii Constitutionale - o prima ipoteza in cazul unei confruntari si inceput de coabitare conflicturala. Suspendarea Presedintelui in cazul in care PSD-ul si aliatii sai merg pe varianta contestarii Presedintelui. Sau o a treia - o varianta in care PSD-ul renunta la orice confruntare in interesul comun al tuturor de a avea o guvernare consensuala in Romania. Aceasta ultima ipoteza este una care il dezavantajeaza pe politicianul Liviu Dragnea."

Asta pentru ca, mai spun analistii, strategul si artizanul acestui scor istoric in alegerile parlamentare pentru PSD si-ar crea singur un potential adversar in propriul partid, daca ar accepta sa trimita la Palatul Victoria un coleg. Cat despre varianta suspendarii presedintelui, Liviu Dragnea spune ca “nu avem in minte acest demers" – desi colegii sai de partid nu sunt de aceeasi parere.

In contrele dintre PSD si Cotroceni a aparut azi si Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. El a anuntat ca ar putea solicita Curtii Constitutionale verificarea legii din 2001, cea care interzice numirea ca premier a persoanelor cu antecedente penale. Demersul e sustinut de Liviu Dragnea.

Ramane de vazut cum vor decurge sau daca vor mai avea loc discutii cu restul partidelor. Daca nici PSD si nici Klaus Iohannis nu cedeaza, si agentia internationala de geopolitica Stratfor prevede o criza politica in Romania.