In cazul in care investirea noului Guvern intarzie, actualul Executiv ar urma sa dea o hotarare prin care sa prelungeasca cu inca o luna salariul minim pe economie actual, a mai spus Hossu.

"Domnul prim ministru, apreciind rezultatul de ieri de la alegeri, a considerat ca exista toate premisele ca urmatorul Guvern sa fie instaurat pana la sfarsitul lunii decembrie si sa fie in masura sa ia o decizie legata de salariul minim, tinand cont de angajamentul partidului care are cele mai mare sanse sa instaureze acest guvern si care s-a angajat public la 1.450 de lei, salariu minim garantat pentru 2017. In cazul exceptional, in care nu se constituie noul Guvern pana la 31 decembrie, pe 30 decembrie actualul Guvern va da un termen de prelungire a salariului minim pentru luna ianuarie", a declarat Bogdan Hossu, citat de Agerpres.

De asemenea, presedintele Cartel Alfa a anuntat noi discutii la Ministerul Muncii pentru joi, 15 decembrie.

"A ramas ca joi (15 decembrie - n.r.) sa se constituie la ora 10:00, la Ministerul Muncii, comisia de dialog social care va analiza impreuna cu expertii desemnati ipotezele de lucru ale constructiei viitoare analize si care sa devina un material de lucru pentru CNT (Consiliul National Tripartit - n.r.) pentru Dialog Special", potrivit Bogdan Hossu.

La Consiliul National Tripartit de luni, in care s-a negociat salariul minim pe economie a participat si premierul Dacian Ciolos, care a spus ca „intr-un alt context decat cel al alegerilor, Guvernul ar fi stabilit nivelul salariului minim pe anul 2017 la un nivel apropiat de cel propus de confederatiile sindicale”, insa in situatia data lasa PSD sa ia o decizie concreta.

Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesara pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat in plata in anul 2017, in conditiile in care partidul care a castigat alegerile din 11 decembrie 2016 si-a asumat nivelul salariului minim in programul de guvernare”, a precizat premierul.

„Partidul care a castigat alegerile si-a stabilit o cifra clara in programul de guvernare, pe care si-a asumat-o politic. Daca acest Guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele si patronatele, cu o saptamana sau doua inainte de instalarea noului Guvern, ar putea fi acuzat ca abuzeaza de responsabilitatea pe care o are. Pe de alta parte, in cazul in care acest Guvern ar promova o Hotarare cu acea suma, ar insemna ca ne-am asumat-o fara a avea vreo analiza in spate”, a declarat primul-ministru.

Seful Executivului a mai spus ca va discuta cu conducerea partidului politic care a castigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, intre care si salariul minim, precizand ca in acest moment are in vedere doua scenarii. „Daca noul Guvern se va instala pana la sfarsitul anului, atunci va avea posibilitatea sa isi asume formal nivelul promis in programul de guvernare, iar daca preluarea Guvernului se va face la inceputul anului viitor, actualul Guvern va aproba, in ultima sedinta din 2016, o hotarare prin care sa mentina nivelul actual al salariului minim si in luna ianuarie 2017, urmand ca pentru restul anului sa fie stabilit un alt nivel”, a spus premierul.

Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligatia sa stabileasca pana la sfarsitul anului in curs nivelul salariului minim garantat in plata pentru anul urmator.

Intre masurile prezentate in programul economic al PSD, social-democratii promit cresterea salariului minim brut de la 1.250 lei in 2016, la 1.750 in 2020. Sindicatele, de cealalta parte,  au propus initial un salariu minim de 1.450 de lei, de la 1 ianuarie, iar in a doua intrevedere au scazut valoarea acestuia la 1.400 de lei.