Ce aliante ar putea face PSD pentru a-si asigura majoritatea in Parlament. Pe cine vor social-democratii in funtea Guvernului Romaniei
Majoritatea voturilor au fost numarate, iar datele arata o victorie clara a PSD. PSD a obtinut 45,31 % din voturi, PNL - 19,95 %, USR - 8,92 % la Camera Deputatilor, in timp ce la Senat scorurile sunt: PSD - 45,43 %, PNL - 20, 32 %, USR - 8,97 %, dupa centralizarea a peste 95 % din voturi.
Cu toate acestea insa, social-democratii vor avea doar 223 de locuri in Parlament, potrivit simularilor, astfel ca le lipsesc inca 11 pentru a avea majoritatea.
In acest caz, au nevoie de o alianta cu un alt partid care a depasit pragul de 5%, iar primul vizat este ALDE. De asemenea, PSD nu a exclus o alianta cu UDMR. Oricare dintre aceste doua partide il poate ajuta sa obtina majoritatea.
Potrivit simularilor, partidul clasat pe locul 2, PNL, va avea 99 de locuri in Parlament, USR - 43, UDMR - 30, ALDE - 28, PMP - 26, iar 17 locuri sunt rezervate minoritatilor.
Cel mai vehiculat nume pentru preluarea functiei de premier este cel al lui Liviu Dragnea, presedintele Partidului Social Democrat. Insa seful PSD are legata de picior "o piatra penala", care atarna destul de greu pentru cineva care alearga spre sefia Guvernului unui stat de drept.
In aprilie 2016, Dragnea fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul "Referendumul". Este vorba despre condamnarea pentru fraudarea referendumului organizat in 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Potrivit articolului 2 din Legea nr. nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, poate fi prim-ministru (sau ministru, sau orice alt membru al guvernului) numai o persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: are cetatenia romana, are domiciliul in tara se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu a suferit condamnari penale si nu se gaseste in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, exista o contradictie intre prevederile acestei legi si condamnarea penala definitiva a lui Liviu Dragnea.
Pe acelasi subiect: