Premierul Chinei vede cooperarea cu Romania ca pe un vapor care beneficiaza de „vantul potrivit”. Ponta: “Ne dau, dar nu ne baga-n traista!”
UPDATE Premierul chinez, Li Keqiang, a comparat, miercuri, in Parlament, cooperarea romano-chineza cu un vapor, care beneficiaza de vant potrivit si va putea merge inainte. De cealalta parte, premierul Victor Ponta i-a anuntat pe ministri, in sedinta de miercuri a Guvernului ca evolutia proiectelor semnate cu China va fi analizata in ianuarie, deoarece partenerii chinezi "ne dau, dar nu ne baga-n traista"
"Ca sa mergem mai departe avem nevoie de un vapor mare. Avem nevoie si de vant potrivit", a spus premierul chinez.
El a precizat ca Romania si China au in prezent un vapor si beneficiaza si de "vantul potrivit". "Vaporul cooperarii chino-romane va taia valurile si va merge inainte", a mai spus Li Keqiang.
"E foarte important ce urmeaza. Am semnat documente, am pornit lucruri importante. Ne dau, dar nu ne baga-n traista, motiv pentru care - acum e decembrie - in ianuarie, la un moment dat, in cursul unei sedinte de guvern, vreau sa facem o sedinta separata, cum se implementeaza proiectele pe care le-am semnat, care merg bine, care s-au blocat, ca sa le deblocam, ce reusim sa realizam din intentiile bune si din proiectele demarate, acela va fi intr-adevar lucrul care conteaza", a spus Ponta in prima sedinta de guvern desfasurata dupa Forumul economic China-Europa Centrala si de Est, precum si dupa intalnirile bilaterale avute cu premierul Li Keqiang, potrivit Mediafax.
El a cerut ministrilor care au proiecte cu China sa "mearga rapid si pragmatic" in directiile convenite.
Romania si China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China, dar si mai multe documente de colaborare in energie, inclusiv in domeniul nuclear si termoelectric.
Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intentie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu presedintele companiei China National Electric Engineering o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj) a semnat o scrisoare de confort in acest sens cu vicepresedintele executiv al Sinohydro Corporation.
Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala din China pentru Energie au incheiat un memorandum de intelegere pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare.
Tot la Guvern a fost semnat si un acord pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export intre Romanian Paunescu Corporation, condusa de Bobby Paunescu, si Mingyang Wind Power Group.
A fost semnat si memorandumul de intelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicatii Huawei Technologies in vederea infiintarii unui centru regional la Bucuresti.
Reprezentantii guvernelor roman si chinez au convenit si un program cultural pentru perioada 2013 – 2016, un acord de infiintare si functionare a Institutului Cultural Roman de la Beijing si a Centrului Cultural Chinez de la Bucuresti si un memorandum de intelegere privind promovarea cooperarii investitionale.
Grapini: Chinezii vor sa investeasca in Romania in hoteluri, spa si produse naturiste
Investitorii chinezi si-au exprimat intentia de a intra in domeniul hotelier din Romania, dar sunt interesati si de segmentul de tratament si infrumusetare si produse naturiste, a declarat Maria Grapini, ministrul pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri.
"Partea chineza s-a aratat interesata de investitiile in turismul romanesc, in special in hoteluri si spa", a spus Grapini.
Ea a adaugat ca oamenii de afaceri chinezi vor sa investesteasca si in zona produselor naturiste pentru preventie in sanatate.
Ministrul crede ca Romania trebuie sa rezolve trei probleme pentru ca turistii chinezi sa vina in Romania: vizele, transportul si ghizi vorbitori de limba chineza.
"China este pe primul loc la numarul de turisti care pleaca in strainatate, 58 de milioane pe an. Legat de vize, Ministerul Afacerilor Externe are un proiect care prevedei scurtarea duratei de obtinere a vizelor de la 30 de zile la 6 zile. Am inteles ca se vor introduce si zboruri spre Beijing, iar hotelierii mi-au spus ca sunt pregatiti sa aiba la receptie ghizi vorbitori de limba chineza", a afirmat Grapini.
Investitie de 10 mld. dolari intr-un parc industrial la Constanta
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, spune ca oficialii chinezi sunt interesati de realizarea unui parc industrial in zona Agigea, investitie estimata la 10 miliarde de dolari, si ca deja au facut o vizita de documentare in urma cu cateva luni.
"Exista un nou proiect pentru un mare parc industrial in zona portuara Agigea, Cumpana, Canalul Dunare - Marea Neagra. E vorba de un mare parc industrial in care se doreste sa se faca cel putin 2.000 de companii mixte romano-chineze care sa proceseze atat produsele agricole si sa le importe in China, respectiv produse electronice, laptopuri, telefoane si orice mai este nevoie. Asta inseamna ca vor fi locuri de munca importante daca reusim sa facem acest proiect. Ei au fost deja intr-o vizita acum cateva luni, au vizitat si au si zburat deasupra intregii zone. De aceea era foarte bine informat premierul chinez pentru ca stia si avea si imagini cu zona respectiva. Am adunat si primarii de acolo din toata zona sa ne spuna disponibilitatea de a participa la acest proiect si toata lumea vrea sa intre in acest proiect”, a declarat Nicusor Constantinescu, miercuri, la finalul sedintei Consiliului Judetean Constanta.
El a precizat ca judetele Constanta si Tulcea au nevoie de realizarea unor parcuri industriale si ca sunt benefice divesele parteneriate cu China, aceasta tara fiind cea mai mare putere economica.
Pe acelasi subiect: