"China este pregatita sa consolideze cooperarea cu tarile din regiunea dumneavoastra, in domeniul drumurilor, porturilor, telecomunicatiilor, energiei nucleare, al cailor ferate de mare viteza si, de asemenea, in cel al lansarii proiectelor la scara mare, toate acestea ducand la investitii masive si mai departe la o crestere a schimburilor comerciale. De asemenea, trebuie sa avem in vedere si canalele de finantare. China este in acest sens gata sa discute cu partile relevante despre modalitatile de a valorifica aceste canale si impreuna cu statele membre ale UE ne vom asigura ca, in liniile trasate de regulamentele Uniunii, vom putea valorifica cu succes linia speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani. Si daca aceste proiecte initiale se vor dovedi a fi de succes, vom extinde aceasta cooperare si speram ca aceste proiecte de mare anvergura si, de asemenea, cooperarea pe plan financiar, desigur in limitele trasate de regulamentele Uniunii Europene vor crea noi zone de cooperare", a spus premierul chinez, Li Keqiang, la Forumul economic si comercial China-Europa Centrala si de Est. 

El a adaugat ca Guvernul chinez este pregatit sa exploreze posibilitatile de a semna un acord-cadru privind investitiile industriale impreuna cu tarile din regiune, pentru a sprijini companiile competente in sensul investitiilor in Europa Centrala si de Est, precum si pentru ideea infiintarii unei platforme pentru schimburi la nivelul IMM-urilor.

Li Keqiang a testat marfa romaneasca. Un producator de vin i-a spus ca vrea sa aiba podgorie in China 

Dupa deschiderea Forumului, oaspetele chinez, insotit de Victor Ponta si de ministrul Daniel Constantin a vizitat cateva standuri cu produse agricole traditionale romanesti, unele dintre ele, ecologice.

Li Keqiang s-a aratat interesat de soiurile de vin expuse de doi producatori, unul dintre acestia chiar informandu-l ca intentioneaza sa deschida o podgorie in China. 

"Vorbiti limba chineza ?", l-a intrebat Li Keqiang pe acesta, in timp ce rasfoia un pliant care prezenta diferite soiuri de vin inclusiv in aceasta limba.  "Eu nu, dar asociatul meu stie chinezeste", i-a raspuns producatorul.

La un stand cu legume si fructe, ministrul Agriculturii i-a prezentat lui Li Keqiang cateva produse, iar oaspetele chinez s-a aratat incantat de felul in care aratau acestea si a luat in mana o rosie. 

In timpul scurtei vizitari a standurilor, unul dintre participantii la Forum i-a spus lui Ponta ca este usor sa facem agricultura, dar ca sa facem tehnologie "e mai greu".  "Hai sa facem si tehnologie mai buna", i-a raspuns Ponta, adaugand ca sunt promovate si firmele romanesti din domeniul tehnologic.  "Pai, asta e! Unde sunt firmele romanesti? Vedeti, asa au crescut ei, cu tehnologie, nu cu carne", i-a spus acesta premierului roman. 

Participantul la eveniment a facut astfel trimitere la faptul ca spatiul expozitional destinat forumului economic a fost utilizat de Romania doar pentru etalarea unor produse agricole, in schimb ce China l-a folosit pentru expunerea unor echipamente de comunicatii, televizoare, tablete, laptopuri si telefoane mobile de ultima generatie, printre firmele prezente aflandu-se Huawei si ZTE.