Li Keqiang, prim ministru China: "Romania si China sunt ca doi tigri care daca si-ar uni fortele ar moderniza Europa

Zece miliarde de euro pune la dispozitie China tarilor din Europa Centrala si de Est. O suma imensa care este disponibila oricarei firme din regiune in conditii preferentiale, promite prim-ministrul chinez. 

Li Keqiang, prim-ministrul Chinei: "De asemenea, trebuie sa avem in vedere si canalele de finantare, impreuna cu statele membre ale Uniunii Europene ne vom asigura ca, in liniile trasate de regulamentele Uniunii Europene, vom putea valorifica cu succes linia speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani."  

China are rezerve valutare uriase. Cea mai mare banca din lume este in Beijing, iar in topul primelor 10 banci din lume, patru sunt chinezesti.  

Victor Ponta, prim ministru:  "Va invit sa profitam de aceasta sansa acum, pentru ca ori o sa apara alta prea tarziu, ori niciodata " .

China vine la Bucuresti Dupa 20 de ani de crestere neintrerupta. Doar anul trecut dragonul chinezesc a crescut cu de trei ori valoarea PIB-ului Romaniei.  

Cristian Hostiuc, director editorial  ZF:  "Daca in anii 80 chinezii vindeau la noi in tara tenisi si creioane cu guma, acum au schimbat macazul si vin cu tehnologie de ultima ora." 

Transporturi

Marea putere din Orientul Indepartat se lauda cu cea mai mare retea de cale ferata de mare viteza din lume, unde trenurile circula cu peste 250 de kilometri pe ora. Anul trecut, chinezii au inaugurat cea mai lunga linie de acest fel din lume, intre Beijing si Gouagzhou : aproape 2.300 de kilometri, care se fac in sapte ore. Pe aceasta distanta, trenul romanesc ar calatori doua zile si jumatate. Trenul circula pe perna magnetica, iar interiorul este ca al unui avion, asa ca pasagerii simt ca zboara la propriu. 

Chinezii vor sa faca o linie asemanatoare si in Romania si au prezentat proiectul in cadrul Forumului.  Linia ar trebui sa lege Constanta de Arad. Asa ca am putea traversa tara de la est la vest in doar trei ore.

Cand a aflat vestea, sefa de la Transporturi a inceput sa vorbeasca in chineza. 

Ramona Manescu: "Romania si China au sansa sa devina parteneri dupa 24 de ani

Dar chinezii vor, pe langa investitiile de 8 miliarde si jumatate in proiecte nucleare sau in hidrocentrale si eoliene, sa isi treaca in palmares si autostrazi romanesti. S-au inscris initial la licitatia pentru tronsonul Comarnic-Brasov, dar s-au retras. Directorul Companiei chineze de constructii civile, cea mai mare din lume de acest fel, vrea chiar autostrazi suprapuse in marile orase de la noi. 

ZHANG Zu, directorul CCHCC "Vrem sa construim in Romania. Ne place in Romania si daca statul face o noua lege noi venim sa castigam proiecte" .

Chinezii au insa o reputatie proasta in Europa, pentru ca nu au reusit sa termine o autostrada in Polonia, inainte de campionatul de fotbal. Pentru ca nu au luat in calcul detalii tehnice si de mediu, au renuntat sa mai toarne 50 de kilometri de asfalt.  

Energie

In schimb, centralele eoliene chinezesti sunt marci de prestigiu in toata lumea. Seamana izbitor cu cele norvegiene sau suedeze, dar sunt la jumatate de pret. La forumul de marti s-au anuntat deja cateva parcuri de turbine pentru vant.  

Agricultura

Si tot la Palatul Parlamentului, premierul Li Keqiang a testat produsele romanesti la expozitia bio de pe holuri.   Chinezii vor sa ne aduca sisteme de irigatii high-tech, dar si sere suprapuse. Si ne invita sa exportam tot surplusul nostru, pentru ca nevoia de hrana din tara Marelui Zid este fara margini.  

IT

In proiectele IT de la noi, asiaticii sunt prezenti de 10 ani si vorbesc de tot mai multe investitii.  

Vlad Doicaru, reprezentant Huawei  Romania " Vrem sa investim in continuare 200 de milioane de euro pana in 2018

Constructii

Asiaticii sunt vestiti si pentru rapiditatea ridicarii constructiilor. Au facut un hotel de 15 etaje in 6 zile si au cel mai lung pod suspendat din lume, terminat in cateva luni.

Forumul economic si comercial China-Europa Centrala si de Est

"Am ascultat prezentarea premierului Ponta despre economia Romaniei. Cred ca Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa", a spus premierul Chinei in deschiderea Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est.

Li Keqiang a artatat ca este convins de potentialul relatiilor economice dintre China si cele 16 tari din Europa Centrala si de Est, dupa ce premierii acestor tari i-au prezentat perspectivele economice excelente ale regiunii.

El adaugat ca Europa, in mod particular Uniunea Europeana, este cel mai mare partener comercial al Chinei, dar ca, in cadrul relatiilor comerciale China-UE, comertul cu tarile din Europa Centrala si de Est reprezinta doar 10%, iar volumul investitiilor este si mai mic, fapt ce constituie un potential deosebit pentru dezvoltarea acestor relatii.

Premierul Victor Ponta si premierul chinez Li Keqiang i-au primit, marti dimineata, la Palatul Parlamentului, pe sefii de guverne care participa la Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, premierul roman intrebandu-i pe unii dintre ei, in limba engleza, daca "s-au trezit".

La Palatul Parlamentului, primirea sefilor de guverne a fost programata pentru o ora matinala, premierul Victor Ponta ajungand la Palatului Parlamentului in jurul orei 08:30. Ulterior, in holul de onoare unde au fost facute primirile oficiale, a ajuns si premierul chinez. Cei doi i-au intampinat pe oaspetii oficiali, iar Ponta, in mai multe randuri, i-a intrebat in engleza pe oficialii straini daca s-au trezit, la momentul in care ii intampina.

Cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est s-a desfasurat, marti, la Bucuresti, dupa ce prima editie a avut loc la Budapesta, in 2011, iar cea de-a doua la Varsovia, in 2012.

Potrivit site-ului Forumului, organizatorii asteptau in jur de 1.000 de reprezentanti ai firmelor private si de stat din China si 16 state central si est-europene: Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Republica Macedonia.

Forumul de la Bucuresti are cinci teme majore: energie, agricultura, turism, IT&C si infrastructura.