Intrebat la ICCJ daca era informat ca in ziua referendumului s-ar fi transmis mesaje in teritoriul, semnate "Liviu Dragnea" sau "PSD SG", pentru a exista o anumita conduita fata de alegatori, Ponta a afirmat ca era informat ca prin mijloace legale, nu prin mass-media, deoarece Legea audio-vizualului nu permite, cetatenii erau indemnati la vot, scrie Mediafax.

Intrebat si daca a vazut vreun astfel de mesaj, Ponta a raspuns ca nu isi aminteste, dar el a primit mesaje ca ar fi persoane care doreau sa voteze, dar sectiile se inchideau.

La intrebarea daca stia ca Hellvig ar fi trimis si el sms-uri, Ponta a spus ca nu cunoaste daca PNL a avut un sistem paralel, cel de la PSD fiind comun pentru campania USL.

El a explicat faptul ca sms-urile erau semnate doar "Liviu Dragnea", nu si "PNL" sau "Hellvig", prin faptul ca Dragnea avea doar o functie politica, in timp ce toti ceilalti, inclusiv Hellvig, aveau si functii in Guvern, astfel ca era firesc sa nu fie implicati direct in campanie.

"Nu cunosc cine coordona centrul de transmitere a mesajelor. Era personal tehnic, angajati PSD si PNL, nu cunosc nume", a mai spus Ponta.

Intrebat de asemenea daca stia de organizarea de tombole pentru atragerea votantilor, Ponta a raspuns: "Nu, nu-mi amintesc decat faptul ca am cerut ca fiecare strategie locala sa se faca cu respectarea legii".

Intrebat insa in continuare daca stia de vreo sedinta pentru organizarea de astfel de tombole, Ponta a raspuns: "De tombole nu stiu. Stiu doar de mitinguri si actiuni de promovare pentru a se vota «Da» la referendum. Posibil sa fie o decizie la nivel local".

In dosarul instrumentat de procurori exista suspiciunea ca sistemul de sms-uri continea o baza de date cu numarul de telefon persoanei care raporta datele si cu sectia din care raporta, catre care era transmis un mesaj, de la numarul 1855, cu instiintarea ca trebuie raportate separat prezenta la vot in sectie si separat numarul de voturi DA si NU exprimate in sectia in care se aflau.

In fata instantei, Ponta a aratat ca a cunoscut sistemul de sms-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 si modul de functionare a aplicatiei, dar ca aceasta consemna doar prezenta si date din procesul-verbal, nu indica si numarul de voturi cu "Da" sau "Nu".

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a venit la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru a fi audiat in dosarul Referendumului, el spunand ca vrea sa spuna adevarul in acest dosar si ca a dorit sa vorbeasca si in fata procurorului, dar acesta nu l-a acceptat. Cu putin timp inaintea sa lui Ponta, la ICCJ au venit si ministrii Liviu Dragnea si Mircea Dusa.

Duminica, Ponta preciza ca se va prezenta in fata instantei si va explica faptul ca, bazat pe informatiile avute ca lider de partid si premier, nu a facut nimeni in 2012 vreo schema de fraudare.

Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.